Hulk sertai S...

Hulk sertai Shanghai SIPG

SHANGHAI, 30 Jun (AFP) – Bintang bola sepak Brazil Hulk menandatangani bagi kelab China, Shanghai SIPG hari ini selepas lulus dalam ujian kesihatan, menurut kelab tersebut, yang mana kini mula membelanjakan sejumlah wang besar untuk menaikkan taraf kelab berkenaan.

Satu sidang media akan diadakan Jumaat ini untuk mengumumkan penyertaan “Incredible Hulk” ke kelab berkenaan yang sebelum ini bermain di kelab Rusia, Zenit St Petersburg, ujar jurucakap wanita SIPG dalam satu keterangan yang diberikan kepada para wartawan.

Pengumuman itu tiba sehari selepas pemain berusia 29 tahun itu tiba di Shanghai untuk dikerumuni oleh sekumpulan penyokong berbaju merah apabila dia berjalan menuju dewan ketibaan, membawa dua jambangan bunga.

Media Rusia telah mengatakan Zenit akan dibayar kira-kira 55 juta euro (AS$61 juta) atas perkhidmatannya. Namun menurut beberapa kenyataan pada aplikasi Weibo, China, pengurus besar SIPG Sui Guoyang berkata angka “tidak sebesar itu.”

Laman sesawang transfermarkt, yang menjejaki urusan dalam sukan tersebut, meletakkan bayaran pada 56 juta euro.

Hulk ketika ketika menjalani pemeriksaan kesihatan di sebuah hospital di Shanghai. – AFP
Hulk ketika ketika menjalani pemeriksaan kesihatan di sebuah hospital di Shanghai. – AFP

Perjanjian berkemungkinan akan memecahkan rekod pemindahan Asia iaitu 50 juta euro, yang dibayar oleh Jiangsu Suning bagi pemain Shakhtar Donetsk, Alex Teixeira awal tahun ini di China.

Presiden Xi Jinping mempunyai beberapa impian untuk menjadikan gergasi Asian itu satu kuasa besar bola sepak. Ketika pemindahan musim sejuk pada Januari dan Februari, pasukan-pasukan China memecahkan rekod pemindahan Asia empat kali yang juga mengatasi Liga Perdana Inggeris.

Namun pembelanja besar itu tidak membayar mereka semua. Guangzhou Evergrande dan Jiangsu Suning menjatuhkan di Liga Juara AFC serantau, satu laluan bagi mendambakan tempat Piala Dunia Kelab, sementara Shanghai SIPG mara ke suku akhir.

Memandangkan Shanghai SIPG sudah memenuhi kuota lima pemain asing, masuknya Hulk ke kelab tersebut bermakna salah seorang perlu meninggalkan kelab.

Shanghai SIPG berada di tangga keempat Liga Super China namun telah bergelut dalam beberapa perlawanan kebelakangan dan belum meraih kemenangan dalam lima perlawanan.

Pada Sabtu lepas mereka hanya mampu seri 1-1 di tempat sendiri menentang pasukan di tangga pertengahan Tianjin Teda.