i360 mercu ta...

i360 mercu tanda baru di Brighton

BRIGHTON, United Kingdom, 3 Ogos – Menara bergerak tertinggi dunia, i360, dibuka kepada orang ramai Khamis ini, sebagai mercu tanda futuristik yang telah mengubah pinggir laut bersejarah di resort pelancongan Inggeris Brighton.

Menara setinggi 162 meter (530 kaki) yang dikelilingi oleh kaca pod pemerhati berbentuk donut yang perlahan-lahan meluncur naik dan turun.

Reka bentuknya pula bercirikan bandar tepi laut British dengan menerapkan unsur-unsur reka bentuk abad ke-21, menurut ketua projek.

Pembinaan menara tersebut diharap akan menjadi tarikan seterusnya dan meningkatkan jumlah pelancong ke resort Tenggara Brighton itu, yang menerapkan kehebatan seni bina tahun 1700 dan 1800 tahun yang lalu.

Gambar menara bergerak tertinggi dunia, i360 yang diambil semasa pratonton di Brighton, di pantai selatan England, semalam. – AFP
Gambar menara bergerak tertinggi dunia, i360 yang diambil semasa pratonton di Brighton, di pantai selatan England, semalam. – AFP

Direka oleh David Marks and Julia Barfield, menara tersebut berkesinambungan dengan roda pemerhati sebagai mata di Kota London, yang dibuka di ibu negara Britain pada tahun 2000 dan merupakan salah satu tarikan pengunjung paling popular.

Beberapa tempat telah dikenal pasti untuk membina roda gergasi, tetapi pasangan suami dan isteri merasakan konsep itu tidak berdaya maju di bandar-bandar kecil.

Sebaliknya mereka mengambil peluang untuk menyusun semula untuk Brighton, satu destinasi tepi pantai yang paling popular di Britain untuk pelancong asing, dalam projek ini yang telah mengambil 13 tahun untuk dihasilkan.

“Binaan utama ialah ‘Mata London’, yang bergerak dengan perlahan-lahan ke ketinggian bagi pemandangan yang hebat,” kata Barfield. – AFP