IAA pamer inovasi terkini

FRANKFURT AM MAIN, 12 Sept – Pengilang-pengilang kereta berkumpul di Frankfurt hari ini, bersedia untuk mempamerkan inovasi terkini mereka di Pameran Motor Antarabangsa (IAA) walaupun diselubungi peraturan alam sekitar baru yang ketat.

Adanya berita baik di IAA: industri kereta Eropah boleh meningkatkan pertumbuhan berterusan lima tahun yang dilihat sehingga pada tahun ini dan pekerjanya seramai 12.6 juta di Old Continent.

Hampir 1,000 pempamer akan memenuhi ruang seluas 200,000 meter persegi – ukuran bagi 27 buah padang bola – dari kawasan persembahan perdagangan ibu negara kewangan di Jerman.

Pameran yang dibuka dua hari bagi previu media hari ini akan bercirikan 50 pembuat kereta, beberapa pembekal alat ganti dan syarikat gergasi Internet seperti Facebook dan Google.

Dan persekutuan industri kereta VDA Jerman menjanjikan sekitar 228 pengumuman terhadap model-model baru ketika pameran tersebut, kebanyakannya kenderaan pacuan empat roda 4×4 untuk mendapatkan 30 peratus dari jualan kereta baru Eropah sejak 15 tahun.

Kereta konsep Audi Aicon yang dipamerkan di IAA d Frankfurt am Main, barat Jerman pada 12 September. – AFP

Tetapi jauh dari casis yang berkilat, perkenalan teknologi baru dan ucaptama yang optimis, lampu amaran berkedip di atas papan pemuka industri yang masih penting kepada kedudukan ekonomi Eropah.

Industri auto belum lagi menebus kesalahan sepenuhnya berhubung skandal ‘dieselgate’, dengan keraguan tersebar di sekeliling kumpulan Volkswagen, Jerman – domino pertama yang jatuh pada 2015.

Syarikat besar Jerman, Volkswagen, BMW dan Daimler mengumumkan program-program kenderaan elektrik menjelang IAA, berharap untuk memenuhi sasaran jualan kereta hibrid dan elektrik dengan kebanjiran model-model baru pada pertengahan 2020. – AFP

SAHAM
TerdahuluBadi Wembley hantui Spurs
SeterusnyaJam ‘bff’ Farid