IATA kaji sem...

IATA kaji semula saiz standard bagasi tangan

MIAMI, 18 Jun (AFP) – Sebuah kumpulan industri penerbangan utama berkata semalam ia mengundurkan rancangan untuk memperkenalkan saiz standard bagasi tangan lebih kecil berbanding sebahagian negara pada masa membenarkannya dibawa menaiki kapal terbang.

Pertubuhan Pengangkutan Udara Antarabangsa di Geneva (IATA) berkata dalam satu kenyataan ia “menghentikan sekejap senarai inisiatif Cabin OK dan mula membuat penilaian semula di tengah-tengah kebimbangan yang dilahirkan, terutamanya di Amerika Utara.”

Rancangan itu telah diumumkan pada mesyuarat tahunan kumpulan itu di Miami Beach awal bulan ini, dan kemudian berdepan dengan tentangan keras dari beberapa ahli undangan Amerika Syarikat dan sebilangan kecil penerbangan AS, termasuklah Delta.

“Kami bimbang IATA menggesa bagi perubahan tanpa rangsangan dari pihak penerbangan,” menurut Delta dalam satu kenyataan minggu ini.

“Fokus dan pelaburan kami dalam pengalaman bagasi tangan ialah pada pemasangan tong lebih besar pada pesawat udara domestik dan antarabangsa dan akan diteruskan pada memberikan perkhidmatan beg yang boleh diharapkan – diperiksa atau dibawa – yang dijangkakan oleh para pelanggan Delta.

Pemandangan di dalam sebuah pesawat ketika para penumpang memasukkan bagasi tangan yang mereka bawa ke dalam tempat bagasi yang disediakan. – AFP
Pemandangan di dalam sebuah pesawat ketika para penumpang memasukkan bagasi tangan yang mereka bawa ke dalam tempat bagasi yang disediakan. – AFP

Tom Windmuller dari IATA memberitahu para wartawan pada 9 Jun bahawa cadangan itu berdepan dengan keghairahan dari banyak penerbangan, kerana ia akan menamatkan pertengkaran di saat-saat akhir di pintu perlepasan tentang sama ada beg penumpang akan sesuai pada penerbangan penuh sesak.

Saiz ideal bagasi tangan di pesawat udara yang lebih besar dengan 120 orang penumpang atau lebih telah ditetapkan – selepas rundingan dengan Boeing dan Airbus – ialah 55 sentimeter tinggi, 35 sentimeter lebar dan 20 sentimeter dalam.

Kebanyakan penerbangan mempunyai pengetatan saiz yang berbeza, dan beg-beg yang sesuai dengan saiz baru ini akan ditanda dengan label IATA Cabin OK”

IATA berkata sejak pengumuman itu, minat adalah begitu mendalam.

ARTIKEL YANG SAMA