Ibra pecah re...

Ibra pecah rekod PSG

PARIS, 15 Mei (AFP) – Zlatan Ibrahimovic menghasilkan jaringan menerusi tandukan seminit sebelum tamat untuk memecahkan rekod gol pasukan Paris Saint-Germain dalam Ligue 1 bagi kemenangan 4-0 ke atas Nantes semalam.

Dengan persaingan sudah lama disempurnakan dan perlawanan Piala Perancis menentang Marseille hadir seminggu kemudian, perlawanan malam itu adalah mengenai Ibrahimovic dan pemburuannya bagi memecahkan rekod PSG bagi 37 gol dalam semusim di Parc des Princes.

Memulakan perlawanan dengan 36 gol, pemain penyerang dari Sweden itu menyamakan rekod kelab Argentine Carlos Bianchi pada 1997-98 pada minit ke-18 dengan gol ke-37 peribadinya musim ini.

Ibrahimovic kemudian menjaringkan rekod ke-38 seminit sebelum tamat menerusi hantaran lintang Javier Pastore untuk menamatkan pemburuan yang dilihat akan mengecewakannya.

PSG meraikan gelaran L1 mereka selepas perlawanan menentang Nantes di Stadium Parc des Princes di Paris, Perancis, semalam. Ibrahimovic bermain pada perlawanan terakhirnya di tempat sendiri dan berkata dia akan meninggalkan PSG pada akhir musim ini. - AP
PSG meraikan gelaran L1 mereka selepas perlawanan menentang Nantes di Stadium Parc des Princes di Paris, Perancis, semalam. Ibrahimovic bermain pada perlawanan terakhirnya di tempat sendiri dan berkata dia akan meninggalkan PSG pada akhir musim ini. – AP

“Saya merasa emosi. Hari ini hari istimewa selepas empat tahun bersama memenangi banyak trofi,’ kata Ibrahimovic.

“Terima kasih ‘Ibracadabra’, empat tahun ini akan kekal di hati saya.”

Ibrahimovic berkata dia berharap PSG akan terus mengekalkan kemenangan, yang menambah: “Tanpa Ibra, ia sukar, tetapi ia tidak mustahil!”

Ia adalah penamat yang sempurna dalam perlawanan terakhirnya di Parc dengan jersi PSG sebelum berlepas bagi tempat yang lebih menguntungkan dan dia dengan segera digantikan.

ARTIKEL YANG SAMA