Ibrahimovic h...

Ibrahimovic hadapi kelab asal

PARIS, 14 Sept (AFP) – Zlatan Ibrahimovic mendapat peluang untuk berdepan kelab bandar kelahirannya, dan pasukan di mana dia memulakan kerjayanya apabila Paris Saint-Germain memulakan kempen Liga Juara-Juara menentang Malmo esok (Selasa).

Juara Perancis dan Sweden itu bertemu di Parc des Princes dalam pusingan pertama aksi Kumpulan A, dan dengan Real Madrid dan Shakhtar Donetsk juga dalam seksyen itu, PSG tidak boleh keluar jika kurang daripada menang.

Ia akan menjadi satu peristiwa yang amat istimewa bagi Ibrahimovic, yang membesar di bandar selatan Sweden dan menjaringkan 16 gol dalam 40 perlawanan liga Malmo sebelum berpindah ke Ajax pada 2001, kemudian menikmati kerjaya cemerlang bersama Juventus, Inter Milan, AC Milan dan Barcelona.

Selepas Malmo menewaskan Celtic 4-3 secara agregat untuk layak ke peringkat kumpulan, Ibrahimovic, kini 33, menulis di Twitter: “Satu hari saya berharap beraksi untuk Liga Juara-Juara di gelanggang Malmo. Tahniah!”

Ibrahimovic (kanan) semasa menentang Monaco dalam aksi L1, 30 Ogos lalu. – Reuters
Ibrahimovic (kanan) semasa menentang Monaco dalam aksi L1, 30 Ogos lalu. – Reuters

Aksi timbal balik di Sweden akan dilangsung pada November, tetapi pada masa yang sama, Ibrahimovic bersemangat membantu pasukannya sekarang membuat permulaan menang di Eropah untuk mengatasi rekod 109 jaringan Pauleta – Ibrahimovic kurang tiga gol.

Penyerang itu terlepas seri 2-2 menentang Bordeaux dalam aksi Ligue 1 disebabkan kecederaan abdomen semasa tugasan antarabangsa minggu lalu, tetapi jurulatih Paris Laurent Blanc menegaskan Ibrahimovic mahu memastikan dia cergas di Malmo nanti.

Semasa ketiadaannya, Paris kehilangan mata buat kali pertama dalam Ligue 1 musim ini, dua kesilapan bencana daripada penjaga gol Jerman Kevin Trapp memberikan Bordeaux gol untuk mengatasi jaringan Edinson Cavani untuk PSG.

“Kami perlu melangkah walaupun perlu menganalisis sebab-sebab mengapa kami seri. Ia adalah persaingan yang berbeza, lawan yang berbeza, tetapi kami perlu menjadi lebih tegas dan berdisiplin menentang Malmo,” tegas Blanc.

ARTIKEL YANG SAMA