Ibrahimovic K...

Ibrahimovic Ke United?

SOLNA, Sweden, 26 Mei – Penyerang Sweden Zlatan Ibrahimovic berkata dia telah memilih kelab seterusnya namun tidak memberikan sebarang nama walaupun dia memuji Jose Mourinho yang kini di ambang untuk menjadi jurulatih Manchester United.

“Ya saya sudah membuat keputusan saya,” kata Ibrahimovic dalam sidang media di kem latihan berdekatan Stockholm bagi pasukan kebangsaan Sweden menjelang Euro 2016.

Dia berkata dia telah membuat keputusan “sekian lama dahulu.” Namun pemain berusia 34 tahun itu mengelak semua persoalan mengenai sama ada pasukan itu ialah Manchester United.

Ibrahimovic, yang telah meninggalkan Paris Saint-Germain, telah sekian lama dikaitkan akan berpindah ke saingan Liga Perdana Inggeris.

“Terdapat beberapa tawaran dari England, Itali… semua negara. Juga terdapat tawaran dari luar Eropah,” kata penjaring gol itu. “Terdapat banyak dan banyak alternatif.”

Ibrahimovic ketika menghadiri sidang media di kem latihan pasukan Sweden menjelang Euro 2016. – AP
Ibrahimovic ketika menghadiri sidang media di kem latihan pasukan Sweden menjelang Euro 2016. – AP

Namun apabila ditanya sama ada dia tergoda untuk bekerja sekali lagi dengan Mourinho, Ibrahimovic berkata dia sebelum ini bekerjasama baik dengannya di Inter Milan, di mana Ibrahimovic bermain dari 2006 hingga 2009.

“Saya berasa ia satu langkah yang baik,” bagi Manchester United untuk mengupah Mourinho, katanya.

“Anda mahukan aksi, anda bawa masuk Mourinho. Saya percaya dialah orangnya untuk membawa mereka semula ke atas. Di mana saja dia pergi dia menang,” ujar Ibrahimovic lagi.

“Saya meluangkan masa yang menarik bersamanya, ketika saya bekerja dengannya.

“Jadi untuk bekerja dengannya lagi… apabila saya meninggalkan Inter bersamanya saya berkata kita mempunyai masa yang singkat bersama… bila kita bekerjasama sekali lagi, saya pun tidak tahu,” tambahnya. – AFP