Ibu paksa ana...

Ibu paksa anak makan 30 ekor ikan emas

TOKYO, 17 Feb – Seorang ibu di Jepun memaksa anak perempuannya yang remaja untuk makan lebih daripada 30 ekor ikan emas peliharaannya sebagai hukuman, polis dan media mendakwa, apabila negara itu bergelut dengan beberapa rekod kes-kes penderaan kanak-kanak.

Yuko Ogata dan teman lelakinya, Takeshi Egami, yang kedua-duanya telah ditangkap, telah melakukan gadis itu untuk memakan ikan yang sudah mati pada bulan Jun, polis memberitahu AFP pada hari Rabu, sambil menambah bahawa anak perempuan itu didakwa didera setiap hari.

Media tempatan berkata pasangan itu, yang tinggal di Fukuoka, wilayah barat daya Jepun, mematikan ikan tersebut dengan menuang bahan pencuci ke dalam tangki mereka. Kanak-kanak itu kemudian dipaksa untuk makan lebih daripada 30 ikan itu satu persatu, mengikut Rangkaian televisyen Nippon. Anak perempuan dilaporkan sihat dan tidak mengalami apa-apa kesan buruk dalam kesihatannya, menurut media tempatan.

Ogata dan Egami dilaporkan didakwa tahun lepas kerana mengikat anak perempuannya di katil dengan tali, dan menumbuk muka dan membakar lidahnya dengan rokok yang masih menyala. Penangkapan kali ini adalah kali kelima mereka sejak tahun lepas berkaitan dengan penderaan kanak-kanak, menurut laporan. – AFP

Seorang ibu mendera anaknya memakan 30 ekor ikan emas. – Reuters
Seorang ibu mendera anaknya memakan 30 ekor ikan emas. – Reuters