Imej serpihan...

Imej serpihan baru MH370 dikaji

SYDNEY, 10 Jun – Imej-imej dari tiga serpihan baru telah dikaji oleh pasukan pencari Australia yang mencari pesawat Penerbangan Malaysia MH370 yang hilang, kata mereka hari ini.

Salah satu benda itu telah dihanyutkan di pulau terpencil Kangaroo Island di luar selatan pesisir Australia, sementara yang dua lagi ditemukan di Madagascar.

“ATSB telah dimaklumkan dan menerima gambar-gambar benda tersebut (di Pulau Kangaroo),” jurucakap bagi Biro Keselamatan Pengangkutan Australia, yang melakukan penyelarasan pencarian bagi pesawat itu memberitahu AFP.

“Ia perlu dikaji sebelum membuat sebarang kesimpulan.”

Tambahnya lagi, imej-imej serpihan lain yang ditemui di Madagascar juga sedang dikaji.

“Kami telah melihat gambar-gambar itu dan kerajaan telah dimaklumkan mengenai bagaimana cara terbaik untuk dikaji,” tambahnya.

Nasib pesawat penumpang itu yang dianggap terhempas di laut selepas hilang dalam laluan dari Kuala Lumpur ke Beijing dengan 239 penumpang dan kru didalamnya pada Mac 2014 masih lagi misteri.

Setakat ini lapan serpihan, tidak termasuk pencarian terbaru, telah ditemukan beribu kilometer (batu) dari zon pencarian sekarang, jauh ke barat pesisir Australia.

Ia dianggap telah hanyut di sana bersama lima bahagian lain dikenali sebagai jelas atau kemungkinan dari Boeing 777, sementara tiga yang lain masih dikaji.

Serpihan itu ditemukan di Pulau Kangaroo di antara rumpai laut dan kayu hanyut yang serupa sebahagian dari pesawat itu, dengan tertera perkataan, “Caution No Step” yang jelas, menurut rakaman dalam Channel Seven.

Sama ada ia dari MH370 masih lagi tidak jelas, dengan badan penyiaran itu menyatakan bagi kemungkinan lain ia adalah dari Cessna yang jatuh beberapa kilometer di luar pesisir pulau itu pada 2002.

Salah satu benda yang ditemui di pulau Madagascar, Nosy Boraha adalah bahagian kerusi pesawat sementara yang lain adalah penutup panel di bahagian sayap pesawat, lapor BBC. – AFP