IMF bayangi r...

IMF bayangi rasa kecewa dengan Greece

BRUSSELS, 11 Jun (Reuters) – Bagi Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), lima tahun menjadi rakan junior dalam jaminan keluar Eropah untuk Greece telah menjadi satu pengalaman yang “tidak akan berlaku lagi,” dan keadaan paling teruk bakal berlaku.

Pemberi pinjaman global itu telah meminjam jauh lebih banyak kepada Athens daripada mana-mana peminjam lain, menyumbang hampir satu pertiga daripada jumlah 240 bilion euro, dengan yang selebihnya datang daripada kerajaan zon euro dan dana menyelamat blok.

Namun ia tidak selesa dengan usaha menyelamat Greece. Dipanggil oleh jurubayar utama EU Jerman untuk meminta institusi Eropah dan Greece bersikap jujur, IMF yang berpangkalan di Washington tidak pernah mengawal program tersebut.

Sekarang Greece mungkin akan menjadi negara Eropah pertama yang gagal membayar IMF, meletakkannya dalam kumpulan eksklusif bersama Zimbabwe dan Argentina.

Athens menangguhkan bayaran ansuran berjumlah 300 juta euro dijangka matang pada minggu lalu dan mengumpulnya bersama yang lain yang dijangka dibayar pada bulan ini kepada bayaran 1.6 bilion euro yang patut dibayar kepada IMF pada akhir Jun.

Greece berkata ia hanya boleh membayar jika ia menerima dana baru daripada pemiutang atau dibenarkan menjual lebih banyak hutang jangka pendek kepada bank Greece, yang bergantung pada perjanjian wang tunai-untuk-pembaharuan.

Pengkritik berkata IMF telah merosakkan kredibiliti mereka dengan menyertai penipuan politik untuk mengekalkan Greece dalam zon euro dan bukannya mendesak satu penghapusan, pertama oleh pemiutang persendirian dan kini oleh kerajaan Eropah, untuk menjadikan hutangnya mampan.

ARTIKEL YANG SAMA