IMF timbang r...

IMF timbang rancangan ekonomi Zimbabwe

HARARE, 6 Jun – Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) berkata ia sedang menilai implikasi niat Zimbabwe untuk memperkenalkan bon nota untuk menangani kekurangan tunai semasa dalam ekonomi.

“Kami sedang menilai implikasi daripada langkah-langkah ke atas ekonomi, termasuk pengeluaran baru-baru ini mengumumkan nota bon; dan kami akan melibatkan diri dalam perbincangan lanjut dengan pihak berkuasa yang berkaitan dengan strategi mereka,” kata Timbalan IMF Jurucakap William Murray.

Zimbabwe telah menghadapi kekurangan tunai sejak Mac lalu yang telah menyebabkan bank pusat memperkenalkan beberapa langkah untuk menangani cabaran, termasuk mengehadkan pengeluaran.

Murray berkata IMF Kakitangan sedang memantau Program Zimbabwe dalam kajian ketiga dan terakhir 15 bulan, yang mempunyai lebih banyak perbincangan dengan Zimbabwe pada nota bon.

IMF secara rasminya berkata kekurangan tunai terutamanya hasil daripada aliran masuk luar negeri yang lemah dan penurunan harga eksport komoditi. Ekonomi Zimbabwe bergantung kepada eksport bahan-bahan mentah pertanian dan mineral.

“Baru-baru ini keadaan telah menjadi bertambah buruk akibat kemarau yang melanda Zimbabwe itu. Kerajaan terpaksa meningkatkan import makanan untuk mengurangkan kesan kegagalan tanaman pada rakyatnya,” katanya. – Xinhua