Impian sukan ...

Impian sukan Olimpik buat peluncur dari Tonga

WELLINGTON – Kasete Skeen mengakui tanggapan untuk menjadi peluncur Olimpik pertama Tonga bermula sebagai satu gurauan namun kelayakan beliau bagi mengikuti Sukan Pyeongchang 2018 telah merubah kehidupan atlet berusia 34 tahun itu.

Beliau adalah atlet pertama yang mewakili negara tersebut yang terletak di Lautan Pasifik. Tonga terletak di dalam keadaan cuaca tropika dan aktiviti luncur memang sesuatu yang tidak difikirkan langsung di negara itu. Setelah bergiat aktif dalam sukan tersebut, beliau telah berhenti daripada tugas hariannya dan berpindah ke Austria untuk berlatih sukan itu sepenuh masa.

“Sebelum saya memulakan pengembaraan ini, saya telah meluncur sebanyak 45 hari di beberapa buah negara,” Kasete berkata kepada wartawan AFP.

“Kebanyakan pelumba luncur telah melakukan sukan itu sepanjang hayat mereka dan bermula sejak kecil lagi,” tambahnya lagi kepada wartawan AFP.

Setahun yang lalu, Skeen merupakan seorang pengurus dalam Projek Pembinaan dan sudah merasa selesa dengan kehidupan beliau ketika itu. Beliau telah menghabiskan separuh masa kehidupan beliau di kota London dan tidak pernah terfikir untuk menjadi seorang atlet terutama sekali dalam Sukan Olimpik.

Skeen adalah seorang pengurus projek pembinaan yang selesa dalam kehidupannya di London dan tidak pernah membayangkan untuk menjadi atlet Olimpik. – AFP
Skeen adalah seorang pengurus projek pembinaan yang selesa dalam kehidupannya di London dan tidak pernah membayangkan untuk menjadi atlet Olimpik. – AFP

Rutin harian atlet itu ialah kopi dan rokok. Beliau juga suka minum gin dan tonik serta sangat menyukai hidanga puding Yorkshire.

Segalanya bertukar ketika makan malam di sebuah restoran bersama sahabat pada satu malam apabila perbincangan bertukar menjadi percutian meluncur. Skeen dilahirkan di London dengan ibunya seorang warga British dan ayahnya warga Tonga menyatakan dia menyukai sukan itu, di mana dia akan mewakili negara Pasifik itu di Olimpik.

Idea itu berterusan dan Skeen juga memulakan kempen dan berhubung dengan pegawai-pegawai Tonga. Sementara itu terdapat perbandingan jelas dengan pasukan gelongsor Jamaica dan Eddie the Eagle dari Britain, Skeen menegaskan bidaannya musim sejuk bagi Olimpik bukanlah baru dan dia telah meletakkan dirinya 100 peratus untuk mencapai impian itu.

“Apabila saya komited sepenuhnya kepada idea itu, saya melihatnya secara serius dan lebih jauh saya pergi lebih kuat komitmen saya,” katanya. Ia melibatkan penyingkiran kehidupannya dan mendedikasikan dirinya kepada latihan teruk di bawah bimbingan Herman Aigner, bekas jurulatih pasukan ski Itali.

Jurulatih yang baik

Pada ketinggian 1.91 meter (6 kaki 3inci), Skeen, menyatakan dia lebih hampir bagi salah seorang dari pemain ragbi Tonga berbanding atlet Olimpik musim sejuk yang boleh mencapai 150kmsj (93mph) menuruni gunung. Tetapi dia telah mengurangkan lebih dari 25 kilogram (55 paun) dalam gim dan bulan lalu mula meningkatkan kemahirannya bersama Aigner di cerun Australia.

Pada ketinggian 1.91 meter (6 kaki 3inci), Skeen, menyatakan dia lebih hampir bagi salah seorang dari pemain ragbi Tonga berbanding atlet Olimpik musim sejuk yang boleh mencapai 150kmsj menuruni gunung. – AFP
Pada ketinggian 1.91 meter (6 kaki 3inci), Skeen, menyatakan dia lebih hampir bagi salah seorang dari pemain ragbi Tonga berbanding atlet Olimpik musim sejuk yang boleh mencapai 150kmsj menuruni gunung. – AFP

“Saya merasa sedikit saya berada dalam latihan montaj,” katanya. “Saya bernasib baik, Hermann seorang jurulatih yang luar biasa dan perlu bertugas bersama seseorang dengan kemahirannya dan pengalamannya untuk menghasilkan perbezaan.”

Skeen akan mula bersaing pada Disember, cuba untuk mengumpulkan mata untuk mara ke Pyeongchang dalam acara yang dipilihnya, giant slalom.

“Anda perlu membangunkan kesedaran terhadap tubuh anda, yang melibatkan meluncur,” katanya. “Pertukaran perlumbaan adalah aksi yang terlalu sukar dengan banyak elemen yang dibawa sehingga kemungkinan terhadap had fizikal.”

Pengumpulan dana bagi 10,000 paun (AS$12, 500) adalah 70 peratus lengkap di www.pledgesports.org/projects/tongan-skier-on-the-road-to-pyeongchang-2018 “Saya mendapatkan segala bantuan yang mengejutkan dan tersentuh,” katanya.

“Orang ramai yang belum saya pernah berhubung sejak beberapa tahun telah menderma dan begitu juga orang yang tidak pernah saya temui.”

Dia berkata berusaha untuk mewakili Tonga telah membawanya lebih hampir. “Biarpun faktanya saya membesar di UK, Tonga selalu menjadi sebahagian besar kehidupan dan identiti,” katanya. “Tetapi ini adalah alasan untuk sampai kepada orang ramai, melihat kepada sejarah keluarga saya dan terlibat dan berhubung dengan warga Tonga.” – AFP