India gesa Pa...

India gesa Pakistan tidak jumpa pemisah

NEW DELHI, 21 Ogos (AFP) – India berkata hari ini ia telah menggesa Pakistan menentang perjumpaan dengan pemimpin-pemimpin pemisah Kashmir menjelang perbicaraan hujung minggu di antara para penasihat tertinggi kedua-dua negara tersebut di New Delhi, memuncakkan ketegangan di antara musuh ketat itu.

Kementerian luar berkata adalah tidak wajar bagi Penasihat Keselamatan Negara Pakistan Sartaj Aziz untuk mengadakan mesyuarat itu pada Ahad di Delhi sebelum jadual perbicaraan dengan rakan sejawatannya di India Ajit Doval.

India membatalkan perbicaraan dengan Pakistan tahun lepas di antara para setiausaha luar, berang atas mesyuarat sama yang diadakan, satu langkah yang mengekalkan lagi hubungan ketegangan di antara kejiranan bersenjata nuklear itu.

“India telah menasihatkan Pakistan kelmarin bahawa adalah tidak wajar untuk Mr Sartaz Aziz untuk berjumpa dengan perwakilan Hurriyat (pemisah) di India,” jurucakap kementerian luar Cikas Swarup berkata dalam Twitter.

Warga Kashmir Pakistan mengadakan upacara solat jenazah kepada mangsa tembakan rentas sempadan baru-baru ini. – AFP
Warga Kashmir Pakistan mengadakan upacara solat jenazah kepada mangsa tembakan rentas sempadan baru-baru ini. – AFP

“Perjumpaan sebegitu tidak akan berada dalam selaras dengan semangat dan niat pemahaman ufa untuk bersama bekerjasama dalam memerangi pengganas.”

Perdana Menteri India Narendra Modi bertemu dengan rakan sejawatannya di Pakistan Nawaz Sharif ketika satu lawatan ke bandar Ufa Rusia bulan lepas, dengan, dengan perbincangan berjam-jam itu dilihat sebagai satu peleburan dalam pertalian di antara kedua-dua negara itu.