India kekalka...

India kekalkan kadar faedah

MUMBAI, 7 Jun – Bank pusat India hari ini mengekalkan kadar faedah utama pada paras terendah lima tahun, berikutan kebimbangan mengenai inflasi dalam ekonomi utama yang paling pesat berkembang di dunia menjelang musim monson.

Dalam usaha itu ia dijangka akan dilakukan secara meluas, Reserve Bank of India (RBI) berkata ia akan mengekalkan kadar repo, tahap di mana ia memberikan pinjaman kepada bank perdagangan, pada 6.5 peratus.

Semua 44 ahli ekonomi dalam kaji selidik Bloomberg News meramalkan bahawa bank itu akan mengekalkan kadar tersebut selepas melakukan pemotongan sebanyak 25 mata asas pada bulan April ke tahap paling rendah sejak awal tahun 2011.

Pada bulan yang sama, inflasi ber-gerak dengan lebih cepat daripada yang dijangkakan apabila harga pengguna meningkat 5.4 peratus daripada setahun yang lalu, didorong oleh harga makanan yang lebih tinggi.

“Kejutan inflasi dalam bacaan April membuat inflasi trajektori masa depan agak lebih tidak menentu,” kata gabenor RBI, Raghuram Rajan dalam satu kenyataan berikutan semakan mesyuarat dasar monetari di Mumbai.

Monsun dijangka melanda kemudian pada bulan Jun, adalah faktor utama dalam inflasi harga makanan kerana kesan yang besar ke atas petani India, yang memiliki tanaman sangat bergantung kepada hujan tahunan.

Rajan berkata RBI hanya akan bertindak sekali lagi pada kadar hasil inflasi monsun yang sudah diketahui.

“Menjelang monson, pengurusan makanan perlu ditangani dengan bijak, serta pengembangan yang pesat dalam kapasiti bekalan, terutamanya dalam perkhidmatan, boleh membantu mengimbangi ini (inflasi) terhadap tekanan ke atasnya,” kata Rajan. – AFP