India laksana...

India laksana perintah berkurung di Kashmir

SRINAGAR, India, 19 Okt – Pihak berkuasa mengenakan perintah berkurung di Kashmir yang ditadbir India hari ini selepas protes ke atas kematian seorang pekerja trak yang diserang oleh pelampau berhaluan kanan marah dengan khabar angin mengenai penyembelihan lembu, zon sengketa untuk ketegangan agama di negara majoriti beragama hindu itu.

Sekolah dan perniagaan ditutup dan universiti membatalkan peperiksaan, sementara ratusan polis dan pasukan separa tentera membuat rondaan di tempat terpencil rantau Islam ini, sehari selepas Zahid Rasool Bhat berusia 19 tahun meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami dalam serangan 9 Oktober lalu.

Berita kematian Bhat pada ahad lalu menyalakan lagi kemarahan penduduk Kashmir di India, di mana penunjuk perasaan membaling batu dan bertempur dengan tentera kerajaan yang melepaskan tembakan gas pemedih mata untuk menyuraikan mereka.

“Kami telah mengenakan sekatan ke atas pergerakan orang ramai dalam banyak bidang untuk mengelakkan kehilangan nyawa,” kata seorang pegawai kanan polis memberitahu wartawan.

Dua aktivis yang ditahan berhubung serangan di Kashmir berkata mereka marah dengan sokongan Ra-shid untuk memakan daging lembu, kata media tempatan. - AFP
Dua aktivis yang ditahan berhubung serangan di Kashmir berkata mereka marah dengan sokongan Ra-shid untuk memakan daging lembu, kata media tempatan. – AFP

Bhat telah berada di hospital selepas trak yang dinaikinya dibakar oleh aktivis Hindu yang marah dengan laporan bahawa larangan menyembelih lembu telah dilakukan di rantau ini.

Dua ekor lembu ditemui mati berhampiran kawasan di mana trak diserang, walaupun tidak ada bukti penglibatan Bhat. Ujian forensik kemudian menunjukkan lembu itu telah mati akibat keracunan.

Lembu yang dianggap suci oleh kebanyakan Hindu secara rasmi di India, tetapi berjuta-juta umat Islam dan kaum minoriti lain melihat daging lembu sebagai sumber protein yang agak murah. – AFP