India minta k...

India minta kerjasama AS, reka senjata sofistikated

NEW DELHI, 12 April (AFP) – Setiausaha Pertahanan Amerika Syarikat (AS), Ashton Carter akan bertemu para pemimpin India di New Delhi hari ini, berusaha untuk memperkukuhkan hubungan strategik yang Washington lihat sebagai penting ketika berdepan dengan hasrat China yang memperkembangkan tenteranya.

Carter akan mengadakan rundingan dengan rakan sejawatan India, Manohar Parrikar dan Perdana Menteri Narendra Modi semasa lawatan itu, yang bertujuan untuk meningkatkan hubungan keselamatan dan pertahanan dengan kuasa serantau.

Washington sedang mempertingkatkan tumpuannya kepada Asia ketika ia cuba untuk menangani sifat pendesak China di Laut China Selatan, dan menyebabkan India dengan penuh minat untuk memainkan peranan besar dalam rangkaiannya bagi perikatan pertahanan serantau.

India, pengimport senjata terbesar di dunia, ingin akses kepada teknologi AS oleh itu ia boleh membangunkan senjata sofistikated dalam negara – sebahagian penting dalam kempen ‘Buatan India’ Modi untuk merangsang pengilangan domestik.

“Kedua-dua nilai dan kepentingan kami bertindih dalam banyak perkara penting, dan ia berlaku bersama beberapa buah negara di seluruh dunia,” Carter memberitahu para wartawan lewat kelmarin di India.

Seorang pegawai pertahanan AS, bercakap dalam keadaan tanpa nama, mengatakan China sedang ‘beroperasi di kedua-dua Asia Tenggara dan Lautan India,” sesuatu yang kedua-dua Washington dan New Delhi sedang ‘memerhatikan secara dekat’.