India selesai...

India selesaikan pembelian alat pertahanan

NEW DELHI, 15 Julai – Kementerian pertahanan India telah menyelesaikan pembelian peralatan tentera bernilai $4.74 bilion, termasuk empat pesawat udara peronda jarak jauh daripada syarikat gergasi aerospace Amerika Syarikat (AS), Boeing, menurut pegawai hari ini.

Majlis Pemerolehan Pertahanan, yang meluluskan pembelian tiket besar itu, juga meluluskan pesanan bagi 428 senjata artileri pertahanan udara semasa mesyuarat lewat Selasa, menurut pegawai.

“Majlis itu telah menyelesaikan cadangan berkaitan terutamanya dengan pembelian senjata pertahanan udara dan pesawat udara patrol jarak panjang bagi tentera laut,” menurut salah seorang pegawai.

India tahun lepas membuka ruang kepada pelaburan asing dalam pertahanan ketika kerajaan berusaha untuk mengubah suai peralatan tentera berusianya.

Kerajaan sayap kanan yang berkuasa tahun lepas juga mahu untuk merangsang pengilangan tempatan dan menamatkan status negara ketika pengimport senjata terbesar di dunia.

Pembelian tentera telah tertangguh di bawah kerajaan Congress sebelumnya, melambatkan pelaburan yang sangat diperlukan dalam sektor berprofil tinggi.

Pesanan bagi empat pesawat baru dari Boeing mengikuti perjanjian awal untuk membeli lapan pesawat udara P-8I daripada syarikat itu pada 2009. India sudah menerima tujuh P-8I dengan yang kelapan lagi dijangka tahun ini. – AFP