India tarik p...

India tarik pelaburan asing

HONG KONG, 20 Sept (NNN) – Selepas menghadapi isu kontroversi MAT, Menteri Kewangan India, Arun Jaitley kini mencari untuk menarik pelabur asing, termasuk pengurus aset besar, untuk pasaran India.

Kontroversi yang melanda MAT (Minimum Cukai Gantian) ke atas keuntungan modal yang diperolehi dalam tahun-tahun sebelumnya telah mengerunkan institusi pelabur asing, tetapi perkara itu menjadi reda selepas kerajaan mengguna pakai cadangan yang dibuat oleh panel pakar terhadap apa-apa levi.

Dalam pembentangan belanjawan awal tahun ini, Jaitley telah menjelaskan bahawa MAT tidak akan dikenakan ke atas pelabur portfolio asing pada masa hadapan, sementara itu baru-baru ini kerajaan telah menangani kebimbangan tentang kepenggunaan levi ini dan untuk tahun-tahun sebelumnya juga.

Selepas permesyuaratan pemimpin-pemimpin dan pelabur kerajaan di Singapura sejak dua hari lalu, Jaitley telah berada di Hong Kong selama dua hari.

Menteri Kewangan, bersama-sama dengan delegasi perniagaan besar dari India, termasuk ketua BSE Ashishkumar Chauhan dan wakil-wakil badan industri, hari ini memulakan mesyuarat dengan ekuiti swasta, syarikat pengurusan aset dan pelabur institusi lain di sini.

Jaitley akan menangani APIC-Modal Pasaran India dan Sidang Kemuncak Institusi Pelabur di sini esok dalam rangka lawatan pertamanya ke pusat kewangan global ini sebagai Menteri Kewangan India.

Dia akan berusaha untuk menarik pelabur dunia untuk pertumbuhan India yang sedang diusahakan dalam suasana pasaran kewangan dunia yang turun naik. Beliau juga akan memberikan gambaran bagaimana kerajaan pemimpin Perdana Menteri Narendra Modi menangani cabaran-cabaran ini.

Menteri Kewangan akan menarik perhatian pelaburan luar negara dalam pelbagai sektor termasuk infrastruktur.

India telah muncul sebagai salah satu pasaran yang paling pesat berkembang di dunia, walaupun pergolakan di kebanyakan pasaran antarabangsa, sementara pelabur asing telah menjadi salah satu daripada tulang belakang pertumbuhan pasaran modal negara itu.