India tutup p...

India tutup puluhan perkhidmatan berita Internet

DHAKA, 5 Ogos – Bangladesh telah menutup berpuluh perkhidmatan berita Internet termasuk media propembangkang, kata seorang pegawai hari ini, sekali gus mencetuskan tuduhan mengenai penapisan kerajaan.

Ketua pengatur telekom negara berkata beliau mengarahkan penutupan pada lewat malam semalam, memetik ‘isi kandungan yang tidak menyenangkan’.

“Kami telah menutup 32 portal berita dan laman web ekoran arahan daripada agensi risikan,” beritahu pengerusi Suruhanjaya Telekomunikasi dan Pengatur Bangladesh (BTRC) Shahjahan Mahmood, kepada AFP.

Beliau berkata senarai termasuk Sheershanews.com, laman web popular yang terkenal dan liputan beritanya yang cepat, dan amardeshonline, portal berita yang dikaitkan dengan akhbar pro-pembangkang Bengali yang ditutup oleh kerajaan pada 2013.

Tindakan keras itu keluar selepas kerajaan mengharamkan liputan televisyen secara langsung tentang serangan pelampau Islam ekoran serangan pada bulan lalu ke atas sebuah kafe di mana 22 orang terbunuh termasuk 18 warga asing.

Perdana Menteri Sheikh Hasina mengkritik liputan serangan dan memberitahu penyiar swasta supaya bersikap lebih bertanggungjawab.

Ketua Sheershanews Ekramul Hoque berkata beliau terkejut dengan tindakan tersebut, yang bermakna kira-kira 100 wartawan akan kehilangan pekerjaan mereka.

“Kami fikir ia adalah serangan langsung ke atas kebebasan berakhbar di negara. Kerajaan sedang menutup pertubuhan berita yang tidak disukai oleh mereka. Mereka mahu kawalan media sepenuhnya,” kata Hoque.

“Dengan menutup portal berita berkenaan, kerajaan sedang menghantar mesej yang jelas kepada semua firma media bahawa mereka tidak bertolak ansur dengan mana-mana pertubuhan berita yang tidak mematuhi dasar mereka,” kata beliau.

Sheershanews menarik 200 juta jualan sebulan pada tahun ini. – AFP