Indonesia aka...

Indonesia akan anjur rundingan keselamatan maritime

JAKARTA, 28 April – Indonesia berharap minggu depan untuk mencapai persetujuan dengan Malaysia dan Filipina dalam mengadakan rondaan tentera bersama di laut lepas tempat militan Islam telah melakukan penculikan berulang kali, menurut pegawai hari ini.

Keadaan menyedihkan para tebusan yang ditawan oleh kumpulan militan Abu Sayyaf juga boleh menjadi agenda apabila menteri-menteri luar negeri dan komander tentera daripada ketiga-tiga negara berjiran itu akan bertemu pada Khamis depan di Jakarta bagi rundingan tersebut.

Abu Sayyaf mencetuskan kemarahan global minggu ini apabila kepala tawanan Kanada yang dipancung telah ditemui dibuang di selatan Filipina.

“Apa yang kami telah mula rundingkan adalah bagaimana kami boleh menjalankan rondaan koordinasi di rantau itu oleh itu kami boleh mencegah masalah seperti lanun,” kata jurucakap kementerian luar negeri, Arrmanatha Nasir memberitahu para wartawan.

“Kami berharap mesyuarat ini akan direalisasikan dengan tindakan konkrit, seperti rondaan bersama.”

Nasir juga mengatakan tempat itu adalah kawasan laluan perdagangan marin penting yang tidak boleh diganggu oleh militan-militan tersebut, dan Indonesia berharap rundingan itu akan menghasilkan kenyataan bersama yang menyatakan ketiga-tiga negara akan mengekalkan keselamatan serantau. – AFP