Indonesia buk...

Indonesia buka sektor baru kepada pelaburan asing

JAKARTA, 24 Mei (AFP) –Indonesia sudah membuka satu kumpulan sektor baru kepada perniagaan asing bagi menarik lebih banyak pelaburan dan membantu ekonomi terbesar negara Asia Tenggara itu keluar daripada kemerosotan, kata pegawai hari ini.

Larangan telah dilonggarkan ke atas pelaburan dalam sejumlah industri daripada pelaburan dan agrikultur sehinggalah pengangkutan dan hiburan.

Firma asing dibenarkan untuk memiliki saham berbagai dalam perniagaan bergantung kepada sektor, menurut peraturan baru itu.

Syarikat luar negara yang berusaha untuk beroperasi di Indonesia sudah lama merungut mengenai perlindungan meningkat yang ditekankan oleh ahli politik nasionalis dan firma domestik yang bimbang kalah dalam persaingan dengan syarikat asing.

Peter Fanning, pengerusi Dewan Perniagaan Antarabangsa di Jakarta, mengatakan perubahan itu adalah sesuatu yang positif, namun memberi amaran lebih banyak perlu dibuat.

“Saya rasa ia bergerak ke arah haluan betul,” katanya. Perubahan dibuat melalui pengubahan ke atas Senarai Pelaburan Negatif yang mengharamkan syarikat asing daripada beroperasi dalam beberapa sektor tertentu.

Langkah itu pertama kali diumumkan oleh Presiden Joko Widodo dalam Februari namun peraturan baru itu berkuat kuasa mulai 18 Mei, jurucakap presiden Ari Dwipayana mengesahkan. Senarai baru disiarkan di laman web kerajaan hari ini.

ARTIKEL YANG SAMA