Indonesia ran...

Indonesia rancang laksana hukuman mati selepas cuti Aidilfitri

JAKARTA, 14 Jun (AFP) – Indonesia merancang akan melaksanakan hukuman mati kepada 16 pesalah selepas cuti Hari Raya bulan depan, menurut seorang pegawai hari ini, mengesahkan pelaksanaan itu akan ditetapkan disambung semula selepas terhenti.

Pesalah-pesalah di tali gantung akan dihukum mati dengan ‘segera selepas’ berakhirnya bulan suci Ramadan, kata jurucakap pejabat peguam negara, Mohammad Rum kepada AFP, namun tidak memberi tarikh tepat.

Ramadan berakhir dengan sambutan cuti Hari Raya Aidilfitri, yang jatuh pada 6 dan 7 Julai di Indonesia.

Rum tidak mengatakan siapa yang akan berdepan dengan skuad tembakan, namun Indonesia telah melancarkan kempen menentang narkotik dan pada 2015 telah menghukum mati 14 pesalah dadah, kebanyakannya warga asing, sehingga mencetuskan kemarahan antarabangsa. Tidak ada hukuman mati sejak April tahun lepas, dengan Indonesia mengatakan ia telah menghentikan seketika hukuman mati untuk menumpukan pada membaiki ekonomi yang perlahan.

“Kami tidak dapat melakukannya awal kerana kerajaan cuba untuk meningkatkan ekonomi kami namun kini kami akan mengambil beberapa tindakan selepas Aidilfitri,” kata Rum.

Rum berkata pesalah itu sepertinya akan dihukum mati menggunakan skuad tembakan di penjara pulau Nusakambangan, luar Jawa, tempat hukuman mati biasanya dilakukan.