Indonesia rangkul gelaran juara BAC

KUALA LUMPUR, 12 Feb – Indonesia muncul juara dalam Kejohanan Badminton Berpasukan Asia (BAC) setelah berjaya mengalahkan China 3-1 yang diadakan semalam di Malaysia.

Ia adalah kemenangan yang luar biasa akan tetapi layak bagi Indonesia yang bermain dengan penuh konsisten dan disiplin untuk memenangi ke semua perlawanan mereka bermula dari peringkat berkumpulan.

Turut hadir di kejohanan itu bintang sukan badminton dari China, Lin Dan dan Chen Long.

Akan tetapi Indonesia perlu berusaha keras untuk membawa pulang pingat ke negaranya.

“Kami belajar dari kesilapan dan kami datang ke kejohanan ini dengan penuh persediaan. Ia memberikan persediaan ideal bagi menghadapi Piala Thomas bulan Mei nanti,” jurulatih Indonesia, Herry Iman Pierngadi kepada wartawan selepas kemenangan yang mengejutkan itu.

Pemain badminton daripada Indonesia bergambar bersama selepas bergelar juara pada Kejohanan Badminton Asia 2018 (BATC) di Stadium Sultan Abdul Halim, kelmarin. – Bernama

Pasukan dari Indonesia itu mendahului perlawanan perseorangan lelaki, Jonatan Christie yang kembali daripada perlawanan untuk mengalahkan pemain dunia nombor tujuh Shi Yuqi 16-21, 21-17, 21-18.

Ia merupakan serangan tajam daripada pemain Indonesia berusia 20 tahun itu yang berjaya mengalahkan pemain nombor empat dunia dari Korea Selatan Son Wan-Ho pada pusingan separuh akhir Sabtu lalu.

Angga Pratama-Mohammad Ahsan meletakkan Indonesia kepada kejayaan selepas berjaya mengalahkan He Jiting-Tan Qiang 21-19, 21-18 dalam perlawanan yang berlangsung selama 36 minit.

Pemain dari China, Qiao Bin memberi peluang kepada China selepas berjaya menumpaskan Anthony Sinisuka Ginting 21-12, 11-21, 21-14, akan tetapi gandingan Rian Agung Saputro/Hendra Setiawan telah berjaya membawa Indonesia untuk mendapatkan gelaran dengan 21-14, 21-19 kemenangan ke atas Han Chengkai/Zhou Haodong.

Acara wanita pula menyaksikan Jepun berjaya mengalahkan juara bertahan China 3-0 untuk mendapatkan gelaran. – AFP