Indonesia ray...

Indonesia rayu, tuntutan mahkamah $ 565 juta

JAKARTA, 31 Dis (AFP) – Kerajaan Indonesia akan merayu penolakan satu saman berjumlah $565 juta oleh sebuah mahkamah ke atas sebuah syarikat pulpa dan kertas yang dituduh gagal mencegah kebakaran yang menyelubungi Asia Tenggara dalam jerebu toksik, kata seorang pegawai hari ini.

Mahkamah di pulau Sumatra semalam membuang satu saman yang dikemukakan oleh pihak berkuasa ke atas Bumi Mekar Hijau, pembekal kepada syarikat global Asia Pulp and Paper, mengenai kebakaran di tanah perladangan pada 2014, berkata tidak adanya bukti yang mencukupi.

Kebakaran yang mencetuskan jerebu berlaku setiap tahun tatkala tanah dibersihkan menggunakan kaedah tebas dan bakar untuk membuka laluan kepada ladang kelapa sawit dan pulpa dan kertas di Sumatra dan kawasan Indonesia di pulau Borneo.

Kerosakan mungkin merupakan yang terbesar pernah dikenakan ke atas sebuah firma berhubung aktiviti pembakaran sedemikian di Indonesia, dan pencinta alam sekitar berkata penolakan merupakan satu halangan besar dalam usaha untuk menghukum mereka yang berada di sebalik bencana jerebu tahunan.

Jurucakap kementerian alam sekitar Eka Widodo Sugiri berkata kerajaan akan memfail satu rayuan ke atas keputusan mahkamah dalam masa dua minggu.

Gambar fail bertarikh 30 Oktober 2015 menunjukkan anggota bomba cuba memadamkan kebakaran di hutan dan tanah gambut di sekeliling kota Palangkaraya, Kalimantan Tengah. – AFP
Gambar fail bertarikh 30 Oktober 2015 menunjukkan anggota bomba cuba memadamkan kebakaran di hutan dan tanah gambut di sekeliling kota Palangkaraya, Kalimantan Tengah. – AFP

‘Martabat negara kami terjejas, kami menerima aduan daripada negara jiran,” beritahu Sugiri kepada AFP.

Syarikat perladangan adalah bertanggungjawab untuk memastikan kebakaran tidak meletus di tanah mereka, namun kebakaran masih berlaku dengan kerap.

Firma utama mempunyai dasar ‘pembakaran sifar’ dan menegaskan kebakaran di dalam konsesi mereka bermula di luar sebelum merebak masuk, dan dimulakan oleh orang yang tidak bekerja untuk mereka.

Pihak berkuasa menuduh Bumi Mekar Hijau gagal mencegah penyebaran kebakaran di konsesi di wilayah Sumatra Selatan pada tahun lalu, menurut agensi berita Antara.

Syarikat itu juga sedang disiasat mengenai kebakaran pada tahun ini, dengan operasinya dibekukan pada Disember.

Kebakaran pada 2015, yang berlaku terutamanya pada September dan Oktober, adalah yang paling teruk dalam beberapa tahun, menyebabkan beribu-ribu orang jatuh sakit, dan membawa kepada pembatalan penerbangan dan penutupan sekolah di seluruh rantau.