Indonesia sed...

Indonesia sedia beli kapal selam Rusia

BANGKOK, 23 Sept (Bernama) – Indonesia sedang mempertimbangkan Rusia sebagai pembekal yang berpotensi untuk kapal selam baru untuk angkatan tentera lautnya, Menteri Pertahanan Ryamizard Ryacudu berkata pada Isnin selepas mesyuarat tertutup dengan timbalan parlimen negara, agensi berita Rusia, Itar-Tass melaporkan.

Pembelian baru itu disokong oleh Presiden Ryacudu berkata, sambil menambah bahawa ia adalah lebih baik untuk membeli lima buah kapal selam baru daripada membeli sepuluh kapal selam yang terpakai.

Beliau menamakan Rusia sebagai pembekal jangkaan kapal selam, berkata kapal selam Rusia dapat melaksanakan misi yang lebih lama di dalam air dan pelayaran pada kedalaman yang lebih rendah berbanding dengan negara-negara lain, Itar-Tass melaporkan.

Ryacudu tidak menyatakan jenis kapal selam yang diinginkan untuk angkatan tenteranya atau tarikh yang mungkin untuk menandatangani kontrak pembelian itu.

Menteri Industri dan Tenaga Rusia, Denis Manturov berkata, semasa lawatan ke Jakarta pada bulan Oktober 2014, Indonesia telah mempertimbangkan pembelian kapal selam berkuasa diesel kelas Varshavyanka itu.