Indonesia sok...

Indonesia sokong semakan undang-undang antirasuah

JAKARTA, 29 Feb (Reuters) – Kerajaan Indonesia akan menyokong pindaan kontroversi kepada undang-undang yang mengawal agensi anti-rasuah, kata seorang menteri kabinet dalam satu kenyataan hari ini.

Penggubal undang-undang di parlimen telahpun berunding untuk mengkaji semula bidang kuasa Suruhanjaya Pembasmian Rasuah (KPK), mencadangkan pindaan yang dikatakan oleh pengkritik akan menyebabkan agensi gagal membanteras penyakit rasuah dalam ekonomi terbesar Asia Tenggara.

“Kerajaan akan bersetuju dengan pindaan asalkan mereka menunjukkan mereka boleh memperkukuh KPK, dan bukan melemahnya,” kata ketua menteri hal ehwal keselamatan Luhut Pandjaitan.

Kritikan daripada aktivis anti-rasuah dan KPK sendiri pada minggu lalu mendorong Presiden Joko Widodo meminta parlimen supaya menggantung perbincangannya. Di antara cadangan parlimen, yang disokong oleh kerajaan, adalah mengehad kuasa KPK untuk mengintip dengar tersangka menerusi talian telefon tanpa waran dan menubuhkan badan pemerhati untuk KPK.

Gambar yang diambil pada 19 Februari 2016 menunjukkan Agus Rahardjo bercakap dengan media di luar bangunan KPK di Jakarta, Indonesia. – Reuters
Gambar yang diambil pada 19 Februari 2016 menunjukkan Agus Rahardjo bercakap dengan media di luar bangunan KPK di Jakarta, Indonesia. – Reuters

“Sepanjang masa ini, pengintipan dengar menerusi talian telefon telah dilakukan tanpa sebarang penyelarasan atau tanggungjawab jelas walaupun dalam KPK,”kata Pandjaitan, menambah undang-undang baru itu harus meminta agensi supaya menubuhkan satu prosedur operasi standard untuk meluluskan pengintipan dengar menerusi talian telefon.

Kerajaan bersetuju dengan keperluan KPK untuk menggaji penyiasat bebas, kata Pandjaitan, sementara parlimen telah berusaha untuk mengehad perkhidmatannya kepada polis dan pejabat peguam negara.

Ketua KPK baru, Agus Rahardjo, telah mengugut akan meletak jawatan jika pindaan yang dicadangkan oleh parlimen digubalkan, berkata mereka akan menjadikannya mustahil untuk agensi membuat tangkapan. KPK mengalami halangan besar pada tahun lalu apabila satu persaingan sengit dengan polis mendorong penahanan tiga kakitangan KPK dan beberapa kes dihentikan.

Parlimen dan polis dianggap salah satu institusi paling korup di Indonesia, dan wakil rakyat dan pegawai polis sering menjadi sasaran siasatan KPK.