Indonesia tah...

Indonesia tahan 18 pendatang

SUKABUMI, Indonesia, 24 Sept (AFP) – Polis Indonesia menahan 18 pendatang yang terdampar di perairan Pulau Jawa selepas bot mereka kehabisan minyak ketika mereka cuba untuk sampai ke Australia, kata seorang pegawai.

Kumpulan dari Bangladesh, India dan Pakistan telah menaiki bot kayu dari pantai Pameungpeuk di Jawa Barat dan sedang menuju ke pedalaman Pulau Christmas di Australia, Ketua Imigresen daerah Filianto Akbar kepada pemberita Rabu malam.

Enam belas orang pekerja asing telah dibawa ke pusat tahanan imigresen manakala dua lagi masih disoal siasat oleh polis, Akbar berkata, sambil menambah bahawa kapten bot dan dua anak kapal juga telah ditangkap.

Kerajaan konservatif Australia memperkenalkan panduan dasar-dasar imigresen pada tahun 2013 yang membolehkan pihak berkuasa untuk mengelakkan pemohon suaka daripada cuba untuk tiba di tanah besar.

Indonesia sebelum ini telah menyatakan penolakan dasar imigresen yang sukar dilaksanakan oleh pakatan konservatif bekas Perdana Menteri Tony Abbott.

Dasar ini termasuk pemulangan balik bot yang membawa pendatang dan keengganan pendatang yang tiba di tempat yang tidak dibenarkan walaupun mereka adalah pelarian sebenar.

Mereka ditahan di kem-kem imigresen di pulau-pulau Pasifik Nauru dan Papua New Guinea, walaupun kritikan keras daripada kumpulan-kumpulan tertentu.

Pada hari Rabu, Turnbull mengakui dia mempunyai kebimbangan mengenai pemohon suaka yang diadakan di kem-kem pulau Pasifik, tetapi tidak memberikan petunjuk adanya satu perubahan segera dilakukan dengan dasar kerajaan.