Infantino mah...

Infantino mahu pemain lebih aktif

ZURICH, 2 Mac (Reuters) – Presiden baru FIFA, Gianni Infantino mahu para pemain supaya lebih banyak terlibat dalam pengurusan sukan tersebut dan menasihati mereka untuk lebih berhati-hati dalam penggunaan teknologi.

“Penglibatan para pemain adalah sangat penting kerana mereka adalah bintang bola sepak,” katanya dalam satu temu bual di laman web FIFA, sehari selepas mengambil alih badan induk bola sepak dunia itu.

“Mereka perlu terlibat dalam proses membuat keputusan. Kita perlu mendengar daripada para pemain, kita perlu mendengar suara mereka, pengalaman mereka, untuk melibatkan mereka dalam aktiviti-aktiviti yang kita lakukan.”

Infantino, yang dipilih pada hari Jumaat untuk menggantikan Sepp Blatter, telah diamanatkan untuk mengambil alih sebuah organisasi yang telah dibelenggu oleh skandal sejak tahun lepas.

Infantino semasa ditemui media selepas mengadakan perlawanan persahabatan di Ibu Pejabat FIFA di Zurich. – Reuters
Infantino semasa ditemui media selepas mengadakan perlawanan persahabatan di Ibu Pejabat FIFA di Zurich. – Reuters

Beberapa pegawai bola sepak, termasuk para pemegang jawatan FIFA berpangkat tinggi pada masa itu, telah didakwa di Amerika Syarikat dan Blatter sendiri telah diharamkan selama enam tahun bagi etika pelanggaran.

Infantino berkata sukan tersebut tidak boleh disembunyikan menggunakan teknologi untuk membantu pengadil tetapi terpaksa berhati-hati daripada gangguan yang terlalu banyak dalam permainan.

“Ia adalah penting untuk melihat kesan teknologi itu terhadap aliran dalam permainan,” katanya.

“Bola sepak adalah permainan khas, ia adalah sukan yang paling cantik dan paling penting di dunia dan kita tidak perlu menghapuskan bola sepak.

“Jika aliran permainan terjamin, saya fikir kita perlu melihat bagaimana teknologi boleh membantu permainan, kita perlu bermula dengan ujian lebih awal sebelum terlambat.”

ARTIKEL YANG SAMA