Infantino uba...

Infantino ubah tradisi

LONDON, 2 Feb – Gianni Infantino tidak akan melantik rakan Eropah untuk menjalankan urusan pentadbiran Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) sekiranya dipilih sebagai presiden badan induk itu.

Sebaliknya, Setiausaha Agung Kesatuan Bola Sepak Eropah (UEFA) sejak 2009 itu mahukan individu dari Afrika untuk menjawat jawatan setiausaha agung.

Infantino berkata, dia akan segera mencari pengganti Jerome Valcke yang dipecat sekiranya memenangi pemilihan FIFA 26 Februari ini.

“Apa yang kami mahukan lakukan ialah untuk membuka pintu kepada pentadbiran FIFA. Saya yakin setiausaha agung FIFA sepatutnya bukan dari Eropah,” kata Infantino kepada pemberita di London semalam.

“Mengapa bukan Afrika?” soalnya dan menegaskan FIFA sudah melantik 10 setiausaha agung dengan semuanya dari Eropah sejak 1904.

Infantino mahu ubah tradisi untuk melantik individu dari Afrika sebagai setiausaha agung FIFA. – Reuters
Infantino mahu ubah tradisi untuk melantik individu dari Afrika sebagai setiausaha agung FIFA. – Reuters

Antara calon pilihannya ialah Setiausaha Agung Konfederasi Bola Sepak Afrika, Hicham El Amrani.

Dalam pemilihan yang membabitkan 209 ahli gabungan FIFA, Infantino akan bersaing dengan Presiden Konfederasi Bola Sepak Asia, Sheikh Salman bin Ibrahim al Khalifa dari Bahrain; bekas Naib Presiden FIFA, Putera Ali bin al-Hussein dari Jordan; bekas pegawai FIFA,Jerome Champagne dan ahli perniagaan Afrika Selatan, Tokyo Sexwale.

Tetapi Infantino, yang sudah mempunyai pengisytiharan sokongan daripada UEFA dan persekutuan Amerika Selatan, CONMEBOL, berkata beliau tidak akan bersetuju untuk bekerja di bawah calon lain.

“Tidak, pasti tidak,” kata peguam Swiss, yang telah menjadi Setiausaha Agung UEFA sejak 2009. “Saya mengambil ini sangat, sangat serius.

“Jika saya dipilih saya akan menjadi presiden FIFA pada Februari 26. Jika saya tidak dipilih, tiada tawaran akan dibuat.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA