Inflasi Indon...

Inflasi Indonesia meningkat

JAKARTA, 4 Mei (AFP) – Inflasi Indonesia meningkat kepada 6.79 peratus pada April didorong oleh harga minyak yang lebih tinggi selepas harga minyak global berpulih, data menunjukkan hari ini. Indeks harga pengguna meningkat daripada 6.38 peratus pada Mac, kata agensi statistik.

Pada awal tahun, ekonomi terbesar Asia Tenggara hampir-hampir memansuhkan rejim subsidi minyak berusia beberapa dekad – yang terbukti amat mahal – dan membiarkan harga terapung bersama pasaran.

Keputusan itu keluar pada masa apabila harga minyak telah merosot mendadak, dan mendorong kemerosotan dalam harga minyak dan kemelesetan dalam inflasi.

Bagaimanapun, harga minyak global berpulih sebanyak 20 peratus pada April disebabkan beberapa faktor, termasuk kebimbangan mengenai pergolakan di Yaman, kelemahan dolar dan penipuan yang kurang dalam operasi di AS.

Harga pam di Indonesia naik, begitu juga dengan harga pengangkutan awam.

Peniaga Indonesia yang menjual tangki gas petroleum cecair menghantar bekalan ke sebuah kantin di Jakarta. Inflasi Indonesia meningkat 6.79 peratus pada April. – AFP
Peniaga Indonesia yang menjual tangki gas petroleum cecair menghantar bekalan ke sebuah kantin di Jakarta. Inflasi Indonesia meningkat 6.79 peratus pada April. – AFP

“Penyumbang terbesar kepada inflasi adalah harga petrol,” kata ketua agensi statistik Suryamin, yang seperti kebanyakan warga Indonesia lain menggunakan satu nama.

Inflasi lembap pada Februari mendorong bank pusat memotong kadar faedahnya sebanyak 25 mata asas, kepada 7.50 peratus, tatkala ia berusaha merangsang pertumbuhan yang telah merosot kepada tahap rendah lima tahun.

Bagaimanapun, tindakan tersebut telah menyebabkan rupiah merosot, dan bank telah mengekal kadar pada tahap yang sama sejak itu.