Inflasi Jepun...

Inflasi Jepun sederhana

TOKYO, 26 Jun (AFP) – Inflasi Jepun masih sederhana sementara perbelanjaan meningkat selepas mencatat kemerosotan selama 13 bulan, data rasmi menunjukkan hari ini, dengan penganalisis meramalkan lebih banyak pelonggaran ketika bank pusat cuba sekali lagi untuk mengenakan langkah perangsang.

Inflasi utama, tidak termasuk harga makanan bergolak, naik 0.1 peratus tahun-ke-tahun, mengatasi jangkaan pasaran untuk pertumbuhan sifar tetapi masih kekurangan daripada sasaran Bank Jepun sebanyak 2.0 peratus.

Harga minyak yang lebih rendah dan kos tenaga lain membantu mengawal inflasi, data daripada kementerian hal ehwal dalam negeri menunjukkan.

Data berasingan daripada kementerian hal ehwal dalam negeri menunjukkan perbelanjaan keluarga meningkat 4.8 peratus tahun-ke-tahun pada Mei, mencatat pertambahan pertama sejak Jepun menambah cukai jualan pada April tahun lalu untuk membantu membayar hutang negara yang banyak.

Namun perbelanjaan masih belum berpulih kepada tahap sebelum kenaikan dan penganalisis berpendapat Bank Jepun pasti mengembang skim pelonggaran mata wang untuk menaikkan harga dan bertindak balas terhadap satu kemelesetan dalam ekonomi.

Pejalan kaki melintasi paparan di cermin sebuah kedai yang menawarkan ‘jualan diskaun musim panas’ di daerah beli-belah Ginza, tengah Tokyo pada 26 Jun. – AFP
Pejalan kaki melintasi paparan di cermin sebuah kedai yang menawarkan ‘jualan diskaun musim panas’ di daerah beli-belah Ginza, tengah Tokyo pada 26 Jun. – AFP

Berita baik adalah pasaran pekerjaan semakin meningkat.

Sementara kadar pengangguran tidak berubah pada tahap rendah 18-tahun sebanyak 3.3 peratus pada Mei, kementerian pekerja berkata nisbah pekerjaan yang ditawarkan kepada pencari pekerjaan meningkat kepada tahap tinggi 23 tahun sebanyak 1.19, bermakna terdapat 119 tawaran kepada setiap 100 pemohon dan mencadangkan kadar pengangguran yang lebih rendah pada bulan-bulan akan datang.

“Malangnya, tidak terdapatnya petanda yang menunjukkan pasaran pekerja yang lebih ketat yang membawa kepada tekanan harga yang lebih kukuh,” kata Marcel Thieliant, ahli ekonomi di Capital Economics.

“Gambaran besar adalah masih terdapatnya kapasiti yang besar dalam ekonomi yang sedang menjejas harga,” kata beliau dalam satu nota.

Ahli ekonomi di SMBC Nikko Securities mendapati semakin ramai suri rumah tangga dan orang tua sedang menyertai tenaga kerja.

“Kami harus memberi perhatian kepada hakikat bahawa penawaran pekerjaan yang meningkat sedang membebaskan pasaran pekerja yang ketat dan mengawal gaji,” kata mereka dalam satu nota.

ARTIKEL YANG SAMA