Inflasi pengg...

Inflasi pengguna AS Julai perlahan

WASHINGTON, 29 Ogos – Perbelanjaan pengguna AS pada Julai bergerak pada kadar yang kukuh manakala inflasi indeks PCE utama perlahan, menurut Jabatan Perdagangan hari ini.

Perbelanjaan pengguna meningkat sebanyak 0.3 peratus daripada bulan Jun, dengan keuntungan daripada pembelian kereta manakala penjualan barangan dan perkhidmatan bukan tahan lama merosot.

Ini diikuti dengan keuntungan 0.4 peratus pada bulan Jun, menunjukkan pertumbuhan ekonomi dari segi pengguna telah kukuh pada awal suku ketiga.

Keuntungan perbelanjaan disokong oleh kenaikan 0.4 peratus dalam pendapatan peribadi pada bulan Julai, kukuh tetapi bergerak lebih perlahan tahun ke tahun pada kadar 2.7 peratus.

Inflasi masih lemah. Perbelanjaan indeks harga penggunaan peribadi tidak berubah selama sebulan dan 0.8 peratus tahun-ketahun, lebih perlahan daripada sebulan sebelum ini.

Data perbelanjaan dan pendapatan menunjuk kepada pemulihan kukuh dalam pertumbuhan ekonomi AS pada suku ketiga, kata Ian Shepherdson dari Pantheon Makroekonomi. Keluaran dalam negara kasar boleh berkembang oleh kadar tahunan 3.0 peratus pada suku ketiga, beliau meramalkan. – AFP