Ingatan risik...

Ingatan risiko perlumbaan senjata

TOKYO, 15 Dis (Reuters) – Komander Armada Pasifik Amerika Syarikat mengingatkan kemungkinan berlakunya perlumbaan senjata di Laut China Selatan, tatkala negara-negara semakin berminat untuk menggunakan kuasa tentera untuk menyelesaikan pertengkaran wilayah dan bukannya undang-undang antarabangsa.

Laksamana Komander Scott Swift menggesa negara-negara, seperti China, supaya berusaha mencari penimbang tara untuk menyelesaikan perbalahan laut.

“Kebimbangan saya adalah selepas menikmati keamanan dan kemakmuran berdekad-dekad lamanya, kami mungkin melihat kepulangan “kekuatan” ke rantau,” kata Swift semalam dalam satu ucapan di Hawaii, menurut satu salinan yang dilihat oleh Reuters.

Dengan mengambil jalan menggunakan kekuatan tentera untuk mengenakan tuntutan wilayah, negara, termasuk China, menghadapi risiko mencetuskan perlumbaan senjata tentera yang mungkin membelenggu rantau, kata beliau.

“Pihak menuntut dan bukan penuntut sedang memindah kekayaan yang lebih untuk memajukan tentera laut yang lebih berkemampuan di luar apa yang diperlukan untuk pertahanan diri,” kata Swift.

Gambar fail bertarikh 6 Oktober 2015 menunjukkan Komander Armada Pasifik Amerika Syarikat Scott Swift duduk di depan poster besar kapal perang Tentera Laut Diraja Australia ketika sidang media sempena persidangan Maritim Antarabangsa Pasifik di Sydney, Australia. – Reuters
Gambar fail bertarikh 6 Oktober 2015 menunjukkan Komander Armada Pasifik Amerika Syarikat Scott Swift duduk di depan poster besar kapal perang Tentera Laut Diraja Australia ketika sidang media sempena persidangan Maritim Antarabangsa Pasifik di Sydney, Australia. – Reuters

China menuntut kebanyakan Laut China Selatan, di mana perniagaan kapal dunia berjumlah lebih daripada AS$5 trilion melaluinya setiap tahun, satu perlima daripadanya menuju ke dan dari pelabuhan AS.

Beijing sedang membina tujuh pulau tiruan di terumbu di Pulau Spratly, termasuk landasan kapal terbang sepanjang 3,000 meter di salah satu tapak, menurut gambar satelit kawasan itu.

“Walaupun sekarang, kapal dan pesawat udara yang menggunakan ciri-ciri berkenaan, sejajar dengan undang-undang antarabangsa adalah tertakluk kepada amaran yang mengancam operasi rutin dan komersial,” kata Swift, bercakap pada Forum Strategi Kerjasama kepada komander tentera laut dari Jepun, Filipina, Indonesia dan negara lain.

Vietnam, Malaysia, Brunei, Filipina dan Taiwan juga menuntut sebahagian daripada Laut China Selatan.

Pada Oktober, kapal pemusnah AS Lassen belayar menghampiri salah satu pulau tiruan China, sekali gus menerima teguran dari China dan satu rondaan pengawasan.

Tentera Laut AS tidak mungkin mengadakan satu lagi rondaan dalam jarak 12 batu nautika dari pulau buatan China di Laut China Selatan pada tahun ini seperti yang dicadangkan oleh pegawai pada mulanya, kata tiga pegawai pertahanan AS semalam.

Dalam satu cabaran kepada program pembinaan pulau China, Manila telah meminta Mahkamah Penimbang Tara Tetap di The Hague supaya mengesahkan haknya ke atas kawasan dalam jarak 200 batu nautika dari pinggir lautnya, di bawah syarat-syarat konvensyen PBB.