Intel perkemb...

Intel perkembangkan peranan, beli mesin Al

SAN FRANCISCO, 11 Ogos – Intel yang berpangkalan di Amerika Syarikat baru-baru ini telah mengumumkan satu perjanjian untuk membeli sebuah mesin kecerdasan buatan untuk meluaskan peranannya dalam pusat data dan internet yang semakin berkembang. Intel tidak mendedahkan harga pembelian kepada Nervana Systems itu, tetapi laporan media Amerika Syarikat meletakkan harga itu pada anggaran AS$350 juta.

“Dengan pengambilalihan ini, Intel secara rasmi komited untuk memperkembangkan lagi teknologi AI (kecerdasan buatan),” kata pengasas Nervana bersama ketua eksekutif Naveen Rao dalam blog post. “Kami kini boleh menggantikan paradigma lama dan bergerak ke dalam rejim baru pengkomputeran.”

Ditubuhkan dua tahun lalu di Selatan California, Nervana mempunyai pakar dalam menggabungkan perkakasan dan perisian untuk membantu mesin berfikir dalam cara yang sama dengan otak manusia, menurut syarikat.

Intel merancang untuk meletakkan kepakaran Nervana untuk bekerja di Xeon dan Xeon Phi cip untuk mengendalikannya lebih baik dalam internet, naib presiden eksekutif kumpulan pusat data Intel, Diane Bryant berkata dalam online post. – AFP