Inter kukuhka...

Inter kukuhkan cengkaman

MILAN, 22 Sept (AFP) – Pemimpin liga, Inter Milan akan melayan Verona esok untuk membina permulaan positif Serie A ketika juara Juventus pula berhasrat untuk meneruskan pendakian mereka kembali ke puncak.

Dengan empat kemenangan berturut-turut dan hanya bolos satu gol, anak buah Roberto Mancini mula disebut-sebut sebagai pencabar scudetto untuk juara empat kali berturut-turut, Juventus.

Tetapi Mancini – yang memenangi tujuh trofi termasuk tiga kejuaraan liga berturut-turut ketika mengendalikan kelab (2004-2008) – pantas melembutkan apa-apa semangat pra-matang.

“Kedudukan liga kami tidak dikira pada masa ini. Apa yang dikira adalah menjadi antara pasukan hebat sepanjang musim ini,” kata Mancini selepas menang Ahad 1-0 di Chievo, Ahad lalu.

Dengan kelebihan dua mata di Torino, Roma di tangga keempat dan Juventus dengan lapan mata di belakang di tangga ke-13, Mancini mempunyai sedikit ruang untuk bergerak.

Tetapi dengan Inter dari Liga Juara-juara untuk dua musim lalu, jurulatih itu bukan dalam mood untuk berpuas hati.

“Kami sentiasa mempunyai jangkaan berat kerana kami Inter Milan. Kami perlu protagonis musim ini,” kata Mancini yang membuat penambahan besar kepada skuad, terutama di bahagian tengah dan pertahanan di luar musim.

ARTIKEL YANG SAMA