International...

International Champion Cup dibatalkan

BEIJING, 25 Julai 2016 – Manchester United berkata semalam bahawa perlawanan persahabatan pra-musimnya persahabatan dengan Manchester City di Beijing telah dibatalkan selepas hujan lebat membanjiri di Stadium Sarang Burung.

“Berikutan dengan keadaan cuaca baru-baru ini, penganjur kejohanan dan kelab-kelab yang mengambil bahagian telah membuat keputusan untuk membatalkan perlawanan International Champions Cup malam ini,” dijadualkan semalam, Manchester United berkata dalam satu kenyataan.

Walau bagaimanapun, Pengurus pasukan Manchester United, Jose Mourinho semalam mendedahkan dia bersedia untuk pulang ketika jelajah pra musim kelab itu ke China terancam untuk diheret ke dalam kesukaran.

Perlawanan terakhir dari jelajah China adalah perlawanan pertama Manchester di luar UK menentang City dan Mourinho sebelumnya berkata tidak sabar menunggu ia akan berakhir.

“Ia hampir tamat dan kami boleh pulang dan berlatih dalam keadaan di mana para pemain berada dalam keadaan selamat,’ kata Mourinho selepas beberapa hari yang sukar bagi skuadnya selepas mereka tewas 4-1 kepada Borussia Dortmund di Shanghai pada Jumaat yang lalu.

Mourinho ketika bercakap kepa-da media sebelum sesi latihan sehari sebelum perlawanan bola sepak International Champions Cup di antara Manchester City dan Manchester United, di Beijing semalam. – AFP
Mourinho ketika bercakap kepa-da media sebelum sesi latihan sehari sebelum perlawanan bola sepak International Champions Cup di antara Manchester City dan Manchester United, di Beijing semalam. – AFP

Setengah dari pemain kendalian Mourinho berada dalam pesawat pada Sabtu lalu yang dipaksa untuk membuat pendaratan di antara Shanghai dan Beijing kerana keadaan ribut di ibu negara itu.

Dengan ribut diramalkan berlaku semalam dan hari ini, perlawanan itu sendiri berada dalam keadaan seimbang.

“Ia begitu teruk,’ kata jurucakap International Champions Cup, Ben Xiaozheng. “Kami berharap perlawanan akan diteruskan.”

Pemain penyerang, Memphis Depay dalam twitter video mengenainya di luar pesawat di Tianjin, berkata mereka “sesat di China”.

“Kami seharusnya mendarat dalam dua pesawat berbeza,’ Mourinho mengesahkan kepada wartawan.

“Kumpulan kedua tidak bernasib baik ketika mereka melalui keadaan ribut dan terpaksa mendarat ditempat lain selama beberapa jam.’

‘Mereka kemudian tiba di hotel bagi makan malam pada 1 pagi. Pemain berada dalam keadaan bagus dan tiba dengan senyuman.”

International Champions Cup adalah satu siri kejohanan persahabatan pra-musim persatuan dan telah diadakan di China buat kali pertama pada tahun 2015.

Keadaan banjir tersebut sesuatu yang luar biasa semasa musim panas di utara China, tetapi hujan telah turun dengan lebat di seluruh negara pada musim panas ini.

Hujan ribut melanda rantau ini minggu ini, membawa lebih 300,000 orang dari rumah mereka dan meninggalkan beratus-ratus ribu lagi terperangkap kerana air pasang.

Lebih daripada 200 orang telah maut atau hilang di wilayah jiran Hebei. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA