IOC haramkan Rusia sertai Olimpik Musim Sejuk

SEOUL, 6 Dis – Penganjur Olimpik Musim Sejuk semalam berkata mereka memilih jika Rusia bersaing di bawah bendera mereka sendiri, tetapi menerimanya sebagai ‘kedua-terbaik’ kenyataan Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa yang membenarkan atlet-atlet bersih dari Rusia untuk menyertai sukan itu sebagai berkecuali.

Rusia digantung dari Sukan Musim Sejuk 2018 semalam kerana program dadah yang dirancang negara itu, tetapi IOC berkata atlet-atlet Rusia yang bersih akan dibenarkan untuk beraksi di bawah bendera Olimpik.

“Kami mendapatinya alternatif kedua terbaik, meski pun bukan yang terbaik, bahawa atlet-atlet Rusia sekurang-kurangnya dibenarkan untuk bertanding secara individu,” kata Lee Hee-Bum, ketua jawatankuasa penganjuran Pyeonchang bagi Sukan Olimpik Musim Sejuk pada Februari depan di Korea Selatan.

Penggantungan itu melibatkan sekatan paling ketat yang yang diletakkan oleh IOC kerana penipuan dadah sementara masih menawarkan kepada atlet-atlet Rusia yang boleh membuktikan mereka bersih untuk bertanding di Pyeonchang. Keputusan itu menarik penganjur sukan, kata Lee dalam satu temu bual radio.

Dan ia membangkitkan prospek boikot Moscow terhadap sukan itu, sesuatu yang sukar dihindarkan penganjur ketika mereka bergelut dengan jualan tiket yang rendah dan kebimbangan terhadap ujian misil dan nuklear Korea Utara.

“Kami tidak tahu bahawa ia (hukuman) adalah seteruk ini,” kata Lee, yang menambah terdapat ‘perdebatan hangat’ di kalangan ahli-ahli IOC sebelum membuat keputusan.

Lee berkata dia ‘secara tidak rasmi’ menyampaikan mesejnya kepada IOC bahawa dia berharap Rusia akan dapat beraksi “dalam apa jua bentuk,’ tetapi dia menghormati keputusan terbaru oleh IOC itu.

“Kami menerima dan menghormati keputusan Lembaga Eksekutif IOC bahawa Rusia mungkin bersaing di bawah bendera berkecuali,” kata jawatankuasa penganjuran Pyeongchang dalam satu kenyataan. Lee berkata ia adalah ‘terlalu awal’ untuk merasa bimbang mengenai boikot oleh Moscow. “Ia terlalu awal untuk meramal lebih awal kerana ia adalah keputusan yang perlu dibuat oleh Rusia,” kata Lee.

Penggantungan itu menyusul laporan mengejutkan oleh Agensi Anti-Dadah Dunia (WADA) dan dua penyiasatan IOC berikutanya mengesahkan bahawa atlet-atlet Rusia menyertai dalam program penipuan dadah yang teliti yang kemuncaknya pada Olimpik Musim Sejuk 2014 di Sochi, Rusia. – AFP