iPhone X dijangka bintang dalam acara Apple

SAN FRANCISCO, 12 Sept – Dengan ulang tahun ke-10, ‘iPhone X’ pada harga yang mengejutkan bersama keunikan skrinnya dijangka akan menjadi bintang pada acara Apple hari ini di kampus barunya di Silicon Valley.

Kebocoran terbaru terhadap perisian peranti Apple dilihat akan mengesahkan khabar angin bahawa syarikat itu akan mendedahkan tiga model baru iPhone, dengan perubahan paling radikal dipenuhi dalam versi “X”.

Bukti-bukti tersebut menunjukkan dua model iPhone 8 pada asasnya menjadi versi diperbaiki dari sebelumnya, sementara versi “X” akan meningkatkan kualiti skrin, keupayaan yang semakin bertambah, dan pengecaman wajah dari sebaliknya butang ‘home’ untuk membuka kunci skrin, kata penganalisis.

Persoalan utama bagi gergasi teknologi adalah sama ada ia boleh mengejutkan dunia dengan cara yang dilakukannya terhadap iPhone pertama sedekad lalu.

“Acara bulan September tahun ini merupakan pelancaran iPhone mudah dijangkakan terhadap memberikan jangkaan buat kali pertama membentuk faktor pertukaran sejak kitaran iPhone 6 dan keceriaan di sekitar hos revolusioner ciri-ciri/keupayaan di samping pengemaskinian evolusinya,” kata penganalisis RBC Capital Markets, Amit Daryanani dalam ucapan kepada para pelabur.

Terdapat perbincangan yang belum disahkan bahawa iPhone X, atau apa jua nama yang dipilih Apple, kemungkinan berharga setinggi AS$1,400.

“Ia sudah pasti memiliki keajaiban,” kata penganalisis Rob Enderle dari Enderle Group mengenai iPhone baru dengan tag harga.

“Walaupun jika anda tidak mampu, ini adalah apa yang anda inginkan.” – AFP