Iran, AS ikat...

Iran, AS ikat perjanjian beli 100 pesawat

TEHRAN, 19 Jun (AFP) – Iran dan sebuah aeroangkasa gergasi Boeing Amerika Syarikat telah mencapai persetujuan untuk membeli 100 pesawat untuk memperbaharui beberapa buah armada di negara ini, ketua pihak berkuasa penerbangan awam Tehran mengumumkan hari ini.

“Kami mempunyai 250 pesawat di negara ini, 230 perlu diganti,” kata ketua badan penerbangan awam Ali Abedzadeh, sambil menambah bahawa perjanjian itu masih memerlukan kelulusan daripada kerajaan Amerika Syarikat.

Dalam temu bual dengan akhbar harian Iran, Abedzadeh berkata memang tidak ada garis masa yang tepat untuk kontrak tanpa kebenaran Perbendaharaan AS.

Republik Islam telah mengarahkan kira-kira 200 pesawat daripada tiga pengeluar Barat sejak pertengahan bulan Januari apabila sekatan ekonomi telah ditarik balik berikutan perjanjian mengenai program nuklear Teheran.

Boeing mengesahkan pada Rabu bahawa ia sedang berunding dengan syarikat penerbangan Iran dan berminat untuk membeli pesawat penumpang.

Iran dan sebuah aeroangkasa gergasi Boeing Amerika Syarikat telah mencapai persetujuan untuk membeli 100 pesawat untuk memperbaharui armada yang lama. – AFP
Iran dan sebuah aeroangkasa gergasi Boeing Amerika Syarikat telah mencapai persetujuan untuk membeli 100 pesawat untuk memperbaharui armada yang lama. – AFP

“Kami telah terlibat dalam perbincangan dengan syarikat penerbangan Iran yang diluluskan oleh (Kerajaan AS) mengenai pembelian potensi Boeing pe-penerbangan udara penumpang komersial dan perkhidmatan,” kata syarikat itu dalam e-mel kepada AFP.

Kebanyakan daripada armada penerbangan awam Iran memerlukan penggantian.

Pada bulan Februari, Amerika Syarikat telah mendapat kelulusan daripada kerajaan AS untuk meneroka dan meneruskan jualan kepada Iran selepas sekatan AS sebahagiannya ditarik balik pada bulan Januari.

Boeing telah meminta kebenaran akhir daripada Perbendaharaan AS bagi penjualan pesawat, Abedzadeh menambah.

Beliau berkata nilai yang dilaporkan sebanyak AS$17 bilion (15 bilion euro) bagi kontrak tersebut tidak muktamad dan maklumat lanjut akan diberikan selepas rundingan lanjut diadakan.

ARTIKEL YANG SAMA