Iran jalankan...

Iran jalankan ujian peluru berpandu baru

TEHRAN, 8 Mac (AFP) – Iran hari ini telah menjalankan beberapa ujian peluru berpandu balistik bagi uji kaji ‘kuasa penghalang,’ iaitu sebagai satu langkah keingkaran mereka terhadap sekatan AS yang dikenakan ke atas program peluru berpandu pada bulan Januari.

Pengumuman yang dibuat oleh agensi berita rasmi, IRNA, berkata ujian itu menunjukkan ‘kesediaan bagi menghadapi ancaman’ di negara itu terhadap integriti persempadanan mereka.

Ia dianggap sebagai latihan ketenteraan di mana ‘peluru berpandu balistik telah dilancarkan dari silo’ di beberapa bahagian negara itu.

Amerika Syarikat mengenakan sekatan baru ke atas program peluru berpandu Iran pada bulan Januari selepas sekatan berasingan yang berkaitan dengan program nuklear Iran itu telah ditarik balik di bawah perjanjian penting dengan kuasa-kuasa dunia.

Ujian terkini, yang dipanggil ‘Kekuasaan Velayat’, yang merujuk kepada doktrin agama kepimpinan republik Islam itu, telah dijalankan oleh Pengawal Revolusi dan Angkatan Aerospace, lapor IRNA.

Sepah News, perkhidmatan media rasmi Pengawal, mengesahkan ujian peluru berpandu, yang datang kurang daripada dua minggu selepas pilihan raya di Iran yang telah disampaikan untuk ahli politik yang dilantik yang bersama dengan Hassan Rouhani, presiden di negara itu.

Pengawal Revolusi melaporkan kepada pemimpin tertinggi Iran, Ayatollah Ali Khamenei.