Iran musnahka...

Iran musnahkan 100,000 piring satelit

TEHRAN, 24 Julai – Iran memusnahkan 100,000 piring satelit dan alat penerima hari ini sebagai sebahagian tindakan keras meluas terhadap peranti-peranti haram yang pihak berkuasa berkata merosakkan secara moral, laman sesawang berita melaporkan.

Acara pemusnahan itu diadakan di Tehran dalam keberadaan Jeneral Mohammad Reza Naghdi, ketua militan Basij Iran, yang memberi amaran impak televisyen satelit di negara konservatif itu.

“Hakikatnya adalah kebanyakan saluran-saluran satelit… memesongkan moral masyarakat dan budaya,” dia berkata dalam acara itu menurut Basij News.

“Apa yang televisyen-televisyen ini capai ialah meningkatnya perceraian, ketagihan dan ketidakselamatan dalam masyarakat.”

Naghdi menambah bahawa sejumlah satu juta warga Iran telah secara sukarela menyerahkan peralatan satelit mereka kepada pihak berkuasa.

Di bawah undang-undang Iran, kelengkapan satelit diharamkan dan sesiapa yang mengedarkan, menggunakan, atau memperbaikinya boleh dikenakan denda sehingga AS$2,800 (2,500 euro).

Polis Iran secara kerap menyerbu kawasan-kawasan kejiranan dan merampas piring-piring satelit yang dipasang di atas bumbung.

Menteri Kebudayaan, Ali Jannati memohon pada Jumaat lepas untuk mengkaji semula undang-undang itu.

“Memperbaharui undang-undang ini adalah perlu kerana menggunakan satelit adalah dilarang sama sekali, namun kebanyakan orang menggunakannya,” kata Jannati.

“Ini bermakna bahawa 70 peratus warga Iran melanggar undang-undang ini” dengan memiliki piring-piring satelit, tambahnya.

Naghdi mengkritik komen-komen Jannati dan berkata sesiapa yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal kebudayaan “harus jujur dengan rakyat dan bukan mengikut kehendak mereka.” – AFP