Iran: OPEC ti...

Iran: OPEC tidak mungkin ubah siling pengeluaran

DUBAI, 24 Mei (Reuters) – OPEC tidak mungkin akan mengubah siling pengeluarannya apabila kumpulan itu bertemu pada Jun, kata Menteri Minyak Iran, Bijan Zanganeh hari ini, menurut agensi berita separa rasmi Mehr.

“Merendahkan siling pengeluaran OPEC memerlukan konsensus antara kesemua anggota… di bawah keadaan semasa kelihatannya tidak mungkin siling pengeluaran OPEC akan berubah,” ujar Zanganeh dipetik sebagai berkata.

Bulan lalu, Zanganeh mengatakan kumpulan penghasilan perlu mengurangkan sasaran pengeluaran minyak mentah harian sekurang-kurangnya lima peratus atau kira-kira 1.5 juta tong sehari.

Pertubuhan Negara-Negara Pengeluar Petroleum (OPEC) akan bertemu pada 5 Jun. Pada mesyuarat terakhirnya pada November, OPEC, diketuai oleh Arab Saudi, memutuskan menentang pengurangan penghasilan untuk mempertahankan pasaran sahamnya, menentang gesaan daripada kalangan anggotanya seperti Iran dan Venezuela untuk mengurangkan penghasilan bagi meningkatkan harganya.

Minyak Brent menetapkan $1.17 atau 1.8 peratus, pada $65.37 setong pada Jumaat. Harga minyak rendah telah mengakibatkan kesengsaraan bagi pengeluar kurang kaya OPEC, termasuk Iran.

Sementara mesyuarat pada 5 Jun sepertinya akan mendengarkan tuntutan diperbaharui daripada beberapa anggota OPEC bagi pengurangan jumlah minyak yang dipam, malah pegawai dari negara-negara yang menyokong kekangan itu melihatnya tidak mungkin akan terjadi.

Iran mahu anggota OPEC yang lain untuk membuka laluan bagi kenaikan dalam eksportnya jika ia berjaya mencapai perjanjian terakhirnya bersama enam kuasa dunia berhubung program nuklearnya. Tempoh akhir persetujuan ke atas isu nuklear jatuh pada 30 Jun.

ARTIKEL YANG SAMA