Iran panggil ...

Iran panggil diplomat UAE berhubung penangkapan guru

TEHRAN, 12 Okt – Kementerian luar negeri Iran telah memanggil kuasa usaha Emiriah Arab Bersatu (UAE) di Tehran selepas sembilan guru Iran ditahan berhubung masalah permit kerja di negeri Teluk itu, lapor media kerajaan.

Seorang pegawai UAE telah melaporkan permit kerja bagi para guru hanya sah digunakan di Dubai dan tidak sah di Abu Dhabi.

Namun Iran mengatakan guru-guru di sekolah-sekolah Iran sering bekerja di Abu Dhabi dalam beberapa tahun kebelakangan dengan menggunakan bukti kelayakan Dubai mereka.

Guru berkenaan, semuanya lelaki, telah ditangkap pada Rabu di bandar Al Ain, menurut agensi berita Fars Iran.

Fars juga memetik sumber yang dinyatakan sebagai berkata hari ini bahawa 13 guru wanita Iran telah diperintah hadir ke mahkamah UAE, tanpa memberi butiran lanjut.

Dakwaan Emiriah itu diperintahkan pada malam kelmarin dengan ketidakhadiran kedutaan.

Kementerian luar negeri membantah penangkapan sembilan guru lelaki dan menuntut pembebasan segera mereka, menurut media kerajaan.

“Penangkapan guru-guru Iran di Emiriah dan pembebasan mereka sedang diambil tindakan dan konsultasi dijalankan,” kata Khalilollah Babalou, ketua kementerian pendidikan Iran jabatan antarabangsa.

Menurutnya dia berharap guru-guru berkenaan akan dibebaskan hari ini.

Iran telah menghantar sekitar 450 guru untuk mengajar di sekolah Iran di luar negeri tahun ini.

Terdapat 10 buah sekolah di UAE, yang mempunyai bilangan penduduk Iran yang besar, dianggarkan ratusan ribu dan hanya bertumpu di Dubai, sebuah hab perdagangan serantau. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA