Iran tangguh ...

Iran tangguh persidangan minyak

LONDON, 27 Sept (Reuters) – Iran telah menangguhkan satu persidangan penting untuk memperkenalkan kontrak minyak baru kepada pelabur di London dari Disember 2015 hingga Februari 2016 apabila sumber industri berkata Tehran masih menunggu sekatan Barat dibatalkan.

Industri minyak global tidak sabar-sabar untuk melihat pelan Tehran bagi sidang memandangkan Iran, pengeluar minyak ketiga terbesar dalam OPEC, menampung simpanan minyak keempat terbesar dunia dan gas asli terbesar.

Di bawah perjanjian yang dicapai dengan enam kuasa utama pada Julai, Iran bersetuju mengawal program nuklearnya sebagai tukaran kepada berakhirnya sekatan ekonomi yang dikenakan di negara itu disebabkan kerja-kerja nuklearnya.

Sekatan yang dikenakan ke atas Iran pada 2012 telah menjejas pengeluaran minyak Tehran. Pengeluaran merosot satu juta tong sehari (bpd) sejak awal tahun 2012 pada 2.7 juta bpd, merampas pendapatan minyak berjumlah berbilion dolar.

Persidangan telahpun ditangguhkan empat kali, termasuk penangguhan terkini, disebabkan ketidakpastian mengenai sekatan dan ketika pegawai Iran masih mengusahakan kontrak baru.

Negara utama minyak telah berkata mereka akan kembali kepada Iran jika ia mencatat peningkatan kepada kontrak beli semula 1990, yang dikatakan oleh syarikat seperti Total di Perancis atau Eni di Itali tidak menguntungkan mereka malah menanggung kerugian.

Iran telah berkata kontrak baru akan menjadi peningkatan utama bukan sahaja mengenai kontrak pembelian semula lama tetapi juga kontrak yang ditawarkan oleh pesaing dan negara jiran Iraq kepada negara utama minyak ketika 2000.

Butir-butir kontrak baru masih belum dinyatakan. Iran berkata ia memerlukan kepakaran dan teknologi asing untuk membantu memajukan padang minyak baru dan mempertingkat saluran paip dan infrastruktur penapisan.

Lebih banyak mungkin timbul apabila Iran mengadakan persidangan di Tehran, di mana kontrak minyak baru mungkin didedahkan, menurut Timbalan Menteri Minyak Roknoddin Javadi yang dipetik pada minggu lalu oleh media Iran.

Tarikh baru untuk persidangan London telah ditetapkan pada 22-24 Februari, kata penganjur di laman web.