Iran uji lagi...

Iran uji lagi 2 peluru berpandu

DUBAI, 9 Mac (Reuters) – Kor Pengawal Revolusi Islam Iran (IRGC) menguji tembak dua peluru berpandu balistik pada pagi ini, kata agensi berita Fars dan Tasnim, tidak menghiraukan ugutan sekatan daripada Amerika Syarikat.

Pelancaran menyusuli ujian tembakan beberapa peluru berpandu semalam, yang dikatakan akan dikemukakan oleh Jabatan Negara AS pada Majlis Keselamatan PBB. Badan perundangan AS juga berkata ia akan mendesak untuk mengenakan lebih banyak sekatan.

Dua bulan lalu, Washington mengenakan sekatan ke atas perniagaan dan individu yang mempunyai hubungan dengan program peluru berpandu Iran mengenai ujian peluru berpandu Emad yang dilancarkan pada Oktober 2015. Dua peluru berpandu Qadr H yang ditembak dari utara Iran hari ini mengenai sasaran di tenggara negara 1,400 kilometer, kata agensi.

“Peluru berpandu yang ditembak hari ini adalah akibat sekatan. Sekatan membantu Iran memajukan program peluru berpandunya,” Brigedier Jeneral Hossein Salami, penolong komander IRGC, dipetik sebagai berkata oleh Fars.

Peluru berpandu balistik dilancarkan dan diuji di lokasi yang tidak didedahkan di Iran pada 9 Mac. – Reuters
Peluru berpandu balistik dilancarkan dan diuji di lokasi yang tidak didedahkan di Iran pada 9 Mac. – Reuters

IRGC, kuasa berpengaruh yang melaporkan secara langsung kepada pemimpin tertinggi, amat sangsi dengan Amerika Syarikat dan sekutunya. Ia menyimpan berpuluh peluru berpandu balistik jarak dekat dan sederhana, simpanan stok terbesar di Timur Tengah.

Washington bimbang peluru berpandu mungkin digunakan untuk membawa kepala peluru nuklear, walaupun selepas Iran melaksanakan satu perjanjian nuklear dengan kuasa dunia pada Januari yang mengenakan had ketat dan pemeriksaan ke atas program nuklearnya.

Washington berkata ujian peluru berpandu baru tidak akan mencabul perjanjian nuklear Iran sendiri, di mana Tehran akan menerima bantuan daripada sekatan ekonomi. Perjanjian itu diluluskan dalam resolusi 2231.

Program peluru berpandu Iran adalah tertakluk kepada resolusi Majlis Keselamatan PBB yang menggesa Republik Islam supaya jangan menghasilkan peluru berpandu yang berupaya membawa kepala (peledak) peluru nuklear. Iran berkata peluru berpandunya merupakan pencegahan konvensional.