Iran uji pelu...

Iran uji peluru berpandu jarak jauh

TEHRAN, 11 Okt – Iran mengumumkan hari ini ia telah berjaya menguji peluru berpandu jarak jauh baru yang dihasilkan di Iran, yang dikatakan yang pertama dipandukan ke sasarannya.

Kementerian pertahanan menyiarkan gambar pelancaran peluru yang dinamakan Imad, dalam laman webnya namun tidak ada butiran lanjut mengenai jarak jauh atau keupayaan lainnya.

“Ini adalah peluru berpandu jarak jauh pertama Iran yang boleh dipandu dan dikawal sehingga ia mengenai sasaran,” Menteri Pertahanan, Hossein Dehghan dipetik sebagai berkata.

Pelancaran itu muncul selepas berbulan beberapa para pegawai Iran menyuarakan kebimbangan tentang perjanjian nuklear republik Islam itu baru-baru ini dengan kuasa dunia boleh mengehadkan ke atas program peluru berpandunya.

Resolusi Majlis Keselamatan PBB dikenakan beberapa hari selepas persetujuan nuklear menegah Iran daripada membangunkan peluru berpandu ‘yang direka untuk membawa peluru kanister nuklear’.

“Kami tidak meminta kebenaran daripada sesiapa untuk memperkukuhkan pertahanan dan keupayaan peluru berpandu kami,” kata Dehghan.

Iran telah mengatakan peluru berpandunya tidak membawa peluru kanister ketika ia tidak mempunyai rancangan untuk membangunkan senjata atom, namun para pegawai tentera telah menegaskan akan memperluaskan program peluru berpandu negara itu. – AFP