Iran, Vietnam...

Iran, Vietnam janji AS$2 bilion

HANOI, 6 Okt – Vietnam dan Iran berjanji hari ini untuk merangsang perniagaan masa depan kepada AS$2 bilion, tatkala Tehran berusaha memulakan ekonominya selepas sekatan antarabangsa dibatalkan pada tahun ini.

Presiden Iran Hassan Rouhani, di Vietnam dalam lawatan tiga negara di Asia Tenggara, telah menerima kecaman daripada pengkritik konservatif yang berkata perjanjian nuklear yang ditandatangani dengan kuasa dunia telah gagal membawa keadaan melambung ekonomi yang diharapkan.

Rouhani, yang dipilih berdasarkan janji untuk memulihkan hubungan dengan dunia luar, memuji hubungan dengan Vietnam hari ini selepas kedua-dua belah pihak menandatangani beberapa perjanjian.

“Kedua-dua pihak bersetuju untuk menambah kadar pusing ganti perniagaan dua hala kepada AS$2 bilion,” beritahu presiden Iran kepada wartawan di Hanoi. Perniagaan di antara Iran dan Vietnam mencecah AS$350 juta pada tahun lalu, menurut agensi berita Iran IRNA.

“Dalam ekonomi, peluang kerjasama masih besar, namun skala kerjasama dan perniagaan dua hala masih sederhana,” kata Presiden Vietnam Tran Dai Quang.

Hassan Rouhani (kiri) mendengar rakan sejawatannya Vietnam, Tran Dai Quang bercakap semasa sidang media bersama di istana presiden di Hanoi pada 6 Oktober. – AFP
Hassan Rouhani (kiri) mendengar rakan sejawatannya Vietnam, Tran Dai Quang bercakap semasa sidang media bersama di istana presiden di Hanoi pada 6 Oktober. – AFP

Perjanjian nuklear bersejarah itu, yang dicapai pada Julai 2015 dan berkuat kuasa pada Januari – melihat sekatan ke atas Iran dibatalkan sebagai tukaran kepada pengawalan program nuklear Tehran, membuka salah satu pasaran terakhir di dunia untuk perniagaan global.

Penganalisis berkata Hanoi dan Tehran, yang mempunyai hubungan terjejas dengan Amerika Syarikat sebelum ini, berminat untuk merangsang hubungan di luar lingkungan diplomatik serantau.

Bagi Rouhani, lawatan menandakan “peralihan ke Timur, melihat apa yang ada di sana, mengadakan kokus, menjalin hubungan ekonomi yang kukuh, yang diperlukan oleh Iran,” kata Vanessa Newby, rakan penyelidikan hubungan antarabangsa di Kolej Hal Ehwal Asia-Pasifik ANU.

Untuk Vietnam, Iran menawarkan perkongsian utama dalam industri minyak dan gas dan untuk kesihatan dan tukaran teknologi. Hubungan yang lebih erat dengan Iran juga menawarkan negara komunis itu satu gabungan berpengaruh di Timur Tengah.

“Berada di bawah naungan Iran adalah sangat berprestij, mereka adalah negara penting dan kerana sekatan itu mereka tetap berjaya,” tambah Newby. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA