Ireland perkenalkan cukai gula minuman ringan mulai 2018

DUBLIN, 11 Okt – Ireland dijangka memperkenalkan cukai gula baru untuk minuman ringan mulai April 2018, demikian menurut seorang menteri cabinet.

Dalam ucapan belanjawan parlimen, Menteri Kewangan Ireland, Paschal Donohoe, berkata cukai sebanyak 30 euro sen seliter (sen dolar AS) ke atas minuman dengan lebih lapan gram gula per 100 ml akan diperkenalkan, bersama-sama dengan kadar penurunan 20 sen liter pada minuman dengan antara lima dan lapan gram gula setiap 100 ml.

Donohoe berkata kadar cukai ini selaras dengan kadar yang diperkenalkan di Britain pada April tahun depan dan “cukai gula kami akan bermula pada masa yang sama tertakluk kepada kelulusan negeri.”

Yayasan Jantung Irlandia mengatakan pengenalan cukai gula adalah ‘hari yang meriah’ dalam memerangi obesitas.

“Pengenalan levi minuman manis gula mungkin merupakan satu-satunya tindakan yang paling penting yang boleh diambil oleh kerajaan untuk menangani krisis obesiti di Ireland. Justeru, ini adalah hari penting dalam memerangi apa yang sekarang dikenali sebagai mungkin ancaman terbesar kepada kesihatan negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Bersama dengan pajak gula, menteri Ireland juga mengumumkan kenaikan tarif VAT pada perkhidmatan dari peringkat penurunan sebanyak 13.5 peratus kepada standard 23 peratus.

Dalam bajet 2018, Donohoe berjanji untuk “mengimbangi semula peraturan” dengan beberapa langkah cukai dan perbelanjaan untuk belanjawan baru.

Beliau berkata bahawa mengimbangi peraturan pada tahun 2018 akan bermakna bahawa negara boleh menumpukan sumber tambahan untuk menangani keperluan rakyat Ireland dan ekonomi pada tahun 2019 dan seterusnya.

Donohoe berkata jumlah perbelanjaan pengundian untuk tahun baru berjumlah lebih dari 60.9 bilion euro, yang bersamaan dengan 12,700 euro bagi setiap orang yang tinggal di Ireland. – Xinhua