IS berada dal...

IS berada dalam tekanan

BEIRUT, 10 April (AFP) – Kumpulan Islamic State (IS) berada di bawah tekanan yang semakin meningkat dalam beberapa kawasan di Syria ketika pasukan saingan pertempuran merampas wilayah daripada kumpulan berani mati itu, yang mana telah dikecualikan daripada gencatan senjata selama enam minggu.

Perebutan oleh rejim, pemberontak anti-kerajaan dan militia Kurdish menawan semula kawasan-kawasan dari IS.

“Ketiga-tiga pihak berlumba untuk merebut sebanyak kawasan yang mungkin, bukan hanya dengan mengorbankan kumpulan IS tetapi juga … pejuang-pejuang utama lain,” kata Thomas Pierret, seorang pakar Syria di University of Edinburgh.

Kumpulan berani mati itu telah mengalami beberapa masalah di Syria sejak beberapa minggu lalu, kehilangan bandar purba Palmyra dan kubu IS Al-Qaryatain, baik di wilayah tengah Homs, begitu juga kuasa-kuasa sokongan kerajaan Rusia.

Di wilayah utara Aleppo, Pemberontak AS dan Turki yang disokong telah merampas bandar Al-Rai, iaitu pintu masuk utama kumpulan berani mati dari Turki.

Sementara itu, di selatan, saingan kumpulan berani mati dari Al-Nusra Front Al-Qaeda dan sekutu pemberontak telah menawan tiga bandar dari IS.

Dan di timur laut, Angkatan Demokratik Syria terutamanya Kurdish telah menawan ke arah wilayah yang kaya dengan minyak Deir Ezzor.

ARTIKEL YANG SAMA