IS culik 400 ...

IS culik 400 orang awam Syria

BEIRUT, 18 Jan – Kumpulan berani mati IS telah menculik lebih daripada 400 orang awam Syria selepas mengepung kawasan baharu dalam serangan yang besar ke atas bandar Deir Ezzor yang menyebabkan berpuluh-puluh mati.

Kejutan serangan itu datang apabila kempen udara Rusia mensasarkan kumpulan berani mati itu yang bermula pada bulan September lalu, dan lebih daripada satu tahun serangan gabungan yang diketuai Amerika Syarikat terhadap berani mati di Syria.

Pemerhati Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) yang berpangkalan di Britain berkata IS telah membunuh sekurang-kurangnya 135 orang dalam pelbagai jenis serangan hadapan yang bermula pada hari sabtu lalu.

Jumlah kematian itu termasuk 85 orang awam dan 50 pejuang rejim, menurut pemerhati, juga berkata IS telah menculik lebih daripada 400 orang awam dari wilayah yang dirampas semalam.

“Mereka yang diculik, yang semuanya adalah orang Sunni, termasuk wanita, kanak-kanak dan ahli keluarga pejuang pro-rejim,” kata Ketua Pemerhati Hak Asasi Manusia, Rami Abdel Rahman. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA